Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Axios.com: Valiza nucleară a lui Trump, motiv de conflict între agenții de securitate americani și chinezi

Un incident diplomatic în care a fost implicat John Kelly, șeful Cancelariei de la Casa Albă, și câțiva agenți de securitate chinezi a avut loc în timpul vizitei președintelui american Donald Trump la Beijing, în luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit jurnaliștilor de la Axios.com, care citează cinci surse politice familiare cu respectivul incident, disputa dintre oficialii americani și cei chinezi a fost stârnită de existența valizei nucleare, pe care liderul american o purta cu el.

Un consilier american pe probleme militare transporta valiza nucleară într-o instituție publică din Beijing, atunci când mai mulți agenți de securitate chinezi i-au blocat accesul. Potrivit Axios.com, oficialul care are în posesie valiza nucleară are îndatorirea ca, alături de un medic, să fie tot timpul în apropierea președintelui.

Astfel, un oficial american a intrat într-o încăpere și l-a informat pe Kelly cu privire la incident. Șeful Cancelariei s-a dus în grabă după oficialul care transporta valiza și le-a spus celorlalți din echipa sa să intre în încăpere, după președinte.

„Intrăm”, a spus el, iar oficialii americani au încercat să meargă în încăperea în care se afla Donald Trump.

Citește și
Vladimir Putin, Donald Trump
Putin și Trump, prima convorbire telefonică după 2 luni: ”Tocmai am vorbit cu președintele american”

La acel moment a izbucnit un conflict, iar un agent de securitate chinez l-a prins pe Kelly de braț și l-a bruscat. În replică, un agent al Serviciilor Secrete americane l-a doborât la pământ pe acesta.

„Întreaga altercație s-a încheiat instant, iar oficialilor americani li s-a cerut să păstreze discreția cu privire la incident. Echipa lui Trump a urmat procedura de securitate obișnuită și i-a anunțat pe agenții chinezi cu privire la valiza care transporta dispozitivul ce îi permite unui președinte american să lanseze un atac nuclear, în caz de necesitate. Cu toate acestea, autoritățile chineze fie că n-au primit nota informativă, fie au decis să îi provoace pe americani”, a spus o sursă care ar fi participat la această vizită.

Cu toate acestea, valiza nu s-ar fi aflat niciun moment în posesia chinezilor, iar agenții de securitate nici măcar nu ar fi atins-o. Mai mult, șeful Securității le-ar fi cerut scuze oficialilor americani pentru neînțelegere.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Serviciile Secrete Americane a reacționat la informațiile dezvăluite de jurnaliștii Axios.com, precizând că abordarea ar fi „incorectă”.

„Relatările despre agenții Serviciiulor Secrete care ar fi imobilizat un oficial în timpul vizitei președintelui în China, în noiembrie 2017, sunt false”, a scris Agenția pe Twitter.

Conform unei surse citate de Fox News, ar fi fost vorba doar despre o îmbrânceală, dar că situația s-ar fi detensionat destul de repede.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult