Avocatul românilor blocați în Cancun: ”Cetăţenii români au fost expuşi în Mexic unui tratament inuman”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru ca astfel de lucruri să nu li se mai întâmple şi altor persoane, turiştii s-au unit şi au trimis mai multe scrisori, către cele mai importante oficialităţi europene.
Sofia: ”Am crezut că o să ne închidă pe veci într-o celulă de piatră fără geamuri. Îmi era frică”.
Este mărturia Sofiei, o fetiţă de 5 ani, care a mers la sfârşitul lunii ianuarie în Cancun cu părinţii ei. La sosirea în aeroport, fără nicio explicaţie, familia ei a fost reţinută alături de alţi turişti români sub paza armată a autorităţilor din Mexic. Au stat acolo aproximativ 3 zile, iar la început nu li s-a dat apă, mâncare sau medicamente.
Mihai Tăpălagă, turist: ”La toaletă mergeam însoţiţi, în prima seară am stat într-o cameră şi toaleta era la 50 de metri. Mergeam însoţiţi - personalul aeroportului din Cancun, în general erau înarmaţi, mergeau cu noi. Dormeai dacă prindeai o bucăţică de saltea care era întinsă pe jos - asta dacă erai norocos”.
Mihai a fost printre puţinii români norocoşi, cărora li s-a permis într-un final accesul pe teritoriul mexican, şi a putut să îşi continue vacanţă.
Mihai Tăpălagă, turist: "Ei în general vorbeau în spaniolă mai rar era câte o persoană care vorbea şi în engleză. Era greu să comunicăm cu ei".
Toate dispozitivele electronice le-au fost confiscate. Nici acum, la o lună distanță, oamenii nu au primit o explicaţie.
Turistă în Mexic: ”Senzaţia era de abandon din partea cuiva care ar trebui să ne ajute".
La început, oamenilor li s-a spus că sunt verificaţi de serviciile din SUA, care s-ar fi temut de traficul ilegal de persoane din Mexic, şi că ar fi căutat de fapt un suspect în avionul plin de români.
Eugen Iordachescu, avocat: "Nişte cetăţeni români oneşti au fost trataţi în mod mizerabil, iar atitudinea instituţiilor statului român este de neacceptat şi trebuie sancţionată într-o formă sau alta, indiferent că este ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Turismului sau Preşedenţia României".
Avocatul turiştilor români a solicitat Comisiei Europene şi Parlamentului European să adopte o poziţie publică, şi să ia legătura cu autorităţile din Mexic, pentru că un astfel de incident să nu se mai repete.