Atacuri teroriste în Nigeria, comise de femei kamikaze la o nuntă, o înmormântare și un spital. Cel puțin 18 oameni au murit
Atacurile coordonate au avut loc în nordul Nigeriei, au anunțat duminică autoritățile locale, citate de Associated Press.
Nimeni nu a revendicat până acum atacurile din statul Borno, care a fost puternic afectat de insurecția lansată în 2009 de gruparea teroristă Boko Haram.
Gruparea extremistă a folosit anterior femei și fete în atentate sinucigașe cu bombă, provocând suspiciuni că unii atacatori provin dintre miile de persoane pe care militanții le-au răpit de-a lungul anilor, inclusiv elevi.
Barkindo Saidu, directorul general al Agenției de gestionare a situațiilor de urgență din statul Borno, a declarat reporterilor că primul atacator sinucigaș a detonat un dispozitiv în timpul celebrării unei căsătorii în orașul Gwoza din nord-estul țării.
"Câteva minute mai târziu, o altă explozie a avut loc în apropiere de Spitalul General", a declarat Saidu, iar cel de-al treilea atentator a fost la un serviciu funerar.
Copii și femei însărcinate se află printre cei uciși. Cel puțin alte 30 de persoane au fost rănite.
Președintele nigerian Bola Tinubu a transmis într-un comunicat că atacurile au fost "acte disperate de teroare" și că sunt "un episod izolat".
Insurecția, care a depășit granițele din jurul lacului Ciad, a ucis peste 35 000 de persoane, a strămutat alte 2,6 milioane și a creat o criză umanitară.
Boko Haram, cu o ramură aliată cu gruparea Statul Islamic, dorește să instaureze un stat islamic în Nigeria, gigantul petrolier al Africii de Vest, cu 170 de milioane de locuitori, împărțiți aproape în mod egal între sudul majoritar creștin și nordul predominant musulman.
Recrudescența atentatelor sinucigașe cu bombă în Borno a generat îngrijorări semnificative cu privire la situația securității din regiune.
Autoritățile au impus o stare de asediu în oraș. Gwoza se află în apropiere de Chibok, unde 276 de eleve au fost răpite în 2014. Aproape 100 dintre fete sunt încă în captivitate.
De atunci, cel puțin 1 500 de elevi au fost răpiți în Nigeria, deoarece grupările armate consideră această practică o modalitate profitabilă de a-și finanța activitățile criminale și de a prelua controlul asupra satelor.