Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Atac cu rachete asupra capitalei Kiev în timpul vizitei liderilor africani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Noi explozii s-au auzit vineri la Kiev, în timp ce o delegație de lideri africani vizitează capitala ucraineană într-o misiune de pace.

Lideri din șapte țări africane au programată o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski, iar sâmbătă vor merge la Sankt Petersburg, pentru discuții cu Vladimir Putin, în încercarea de a găsi o soluție la războiul din Ucraina.

Forțele ucrainene au continuat contraofensiva în cel puțin trei direcții și se pare că au obținut progrese, notează analiștii Institutului pentru Studiul Războiului. Ministrul adjunct al apărării de la Kiev precizează că soldații au avansat „mai mult de trei kilometri” în direcția Bahmut și își continuă drumul spre sudul țării.  În schimb, Rusia încearcă să înainteze în alte zone. Își continuă asaltul în regiunea Harkov și de-a lungul frontului din Donețk. Kievul are capacitatea de a-şi recupera şi repara echipamentele avariate şi de a le readuce în luptă, a precizat secretarul american al apărării, la reuniunea NATO de la Bruxelles. La începutul acestei săptămâni, 16 vehicule de infanterie Bradley au fost distruse sau avariate. Asta înseamnă 15% din totalul celor trimise de Washington în Ucraina. Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Ucrainenii au capacitatea de a restaura echipamentele deteriorate, acolo unde este posibil, de a repara și de a reveni pe câmpul de luptă. Vor mai fi multe pierderi pe câmpul de luptă. Cred că rușii ne-au arătat aceleași 5 vehicule de o mie de ori din zece unghiuri diferite. Dar, sincer, ucrainenii au încă multă putere de luptă." Totdată, Kievul urmează să primească din partea aliaților sute de rachete pentru apărare aeriană există im plan de instruire a piloţilor ucraineni pentru avioanele F-16. Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: „Olanda și Danemarca sunt primele țări care au anunțat că vor începe antrenamentele pentru avioanele F-16 și li se vor alătura alte state." Între timp, la Kiev, sunt strânse rămășițele rachetelor rusești. Sam Kiley, corespondent CNN: „Oleksandr îmi spune că aceste două rachete, oricât de enorme și complexe ar fi, sunt de fapt momeli. Sunt folosite de ruși pentru a trage pe distanțe enorme, încercând să distragă atenția apărării aeriene ucrainene, astfel încât alte rachete, mai periculoase, să poată trece neobservate." Fiecare proiecil de aici își are propria istorie. De exemplu, o rachetă de tip Tochka poate transporta o jumătate de tonă de explozibil. Una asemănătoare a lovit gara Kramatorsk, omorând peste 50 de persoane. Oleksander, Institutul de Cercetare Științifică de Expertiză Criminalistică din Kiev: „Aceste muniții sunt concepute pentru a ucide oameni, soldați și vehicule blindate ușoare. Rușii știau exact unde țintesc." Printre cele mai puternice arme deținute de ruși se numără și această dronă Shahed, de fabricație iraniană. Oleksandr și colegii lui le demontează, le analizează componentele și sistemele de navigație și, de fiecare dată, găsesc în interior piese fabricate în țări terțe, în ciuda sacțiunilor impuse Iranului și Rusiei.  Sam Kiley, corespondent CNN: „Drona are la bord 40 kg de explozibil de mare putere. Aici, în limba rusă, e scris un joc de cuvinte. Pe o aripă scrie „nu atingeți”, dar dacă îndepărtezi o literă, cuvântul rămas se traduce „nu suntem frați”, un mesaj pentru ucraineni."

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult