Armata rusă îşi continuă ofensiva şi în Nikolaev: “Nu mai există niciun sat, totul a fost distrus”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 96
Strategia provoacă distrugeri uriașe și nenumărate victime printre civili. Ucrainenii ripostează și chiar au reușit să încetinească ofensiva.
Capturarea acestei regiuni este prioritatea absolută pentru Rusia, a spus ieri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
În estul Ucrainei, ofensiva bate, iar pasul pe loc, după ce ucrainenii au contraatacat şi au recuperat mai multe localităţi abia ocupate de ruşi. Un contra-atac e în desfăşurare şi în sud, unde unităţi ucrainene au început să avanseze spre Herson. Ruşii se bazează pe artilerie ca să menţină frontul.
Ruslan Yarmolyuk: “În jurul oraşului Nikolaev nu mai există niciun sat, totul a fost distrus. Densitatea bombardamentelor e atât de mare încât nu a rămas nimic în picioare”. Localnicii trăiesc sub ameninţarea rachetelor încă din primele zile ale războiului.
Femeie: “Primul proiectil a căzut pe 27 (mai), pe partea cealaltă. Apoi aici, au mai căzut vreo trei, venite din partea aia. Au spart ferestrele, au distrus ramele... Nu a mai rămas nimic".
Soldat: “Mulţi civili au fost ucişi, mulţi. Nu înţeleg de ce vin (ruşii) încoace. Tancuri, artilerie autopropulsată, tunuri de toate calibrele, orice poate să tragă”.
Bărbat: “Mă obişnuisem să mă duc în beci. Când în sus, când în jos... Toată noaptea eram în beci. Uneori şi în timpul zilei, dar noaptea eram mereu acolo”.
O femeie povesteşte că era o copilă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când a fugit din sat împreună cu părinţii, din cauza bombardamentelor hitleriste. Acum fuge din nou, din cauza ruşilor.
Bărbat: “Când fugeam prin sat (din cauza naziştilor), zburau gloanţele şi eu o strigam pe mama şi alergam... Cred că, dacă Dumnezeu a vrut să supravieţuiesc atunci, trebuie să supravieţuiesc şi acum”.
Ultimele evacuări din LisihanskÎn Donbas, în orăşelul Lisihansk, la fel ca în toate localităţile apropiate de front, ultimii localnici sunt evacuaţi. Asemenea scene sfasietoare sunt poate cel mai clar indicator al raului provocat de invazia rusa. Nu atat numarul de tancuri ori de cladiri distruse, ci suferința umană.
Soțul Ekaterinei a aruncat în valijoară doar documente și fotografii. În această zonă, apropiată de regiunile separatiste pro-ruse, loialitatea nu e întotdeauna ușor de tranșat. Această familie extinsă are rude în Rusia, dar, în loc să se refugieze acolo, preferă să trăiască de luni de zile în pivniță, cu somnul copiilor chinuit de bombardamente.
Mikhail, rezident din Lisichansk: “Ce altă opțiune am???”
Alteori, oamenii dau de înțeles că sunt în cealaltă tabără.
Valentin, Lisichansk: “Voi ne livrați arme că să luptăm cu Rusia. Care e noima? Eu nu înțeleg acest război. Ne îndreptăm în pas alergător către moarte. Dar noi vrem să trăim!!!”. Oleksandr Shtupun, purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei: “Inamicul continuă să sufere pierderi grele. În teritoriile ocupate temporar, precum Crimeea, administrația rusă a ordonat să nu mai fie primiți loclanicii în spitale, că să elibereze paturi pentru răniții de război. Și sunt oameni aduși cu forță să doneze sânge”.
Unii localnici au început să revină la casele lor, dar nu mai găsesc nimicÎn alte părţi ale Ucrainei, unde ruşii au renunţat la atacuri sau la bombardamente masive, localnicii care au fost evacuaţi în primele săptămâni ale războiului au început să revină la casele lor. De multe ori însă, nu mai găsesc nimic... cum e cazul Olgăi, a carei locuinţa e distrusă complet.
Olga Chernenko, rezident din Irpin: “E dureros pentru mine, voiam să-mi văd casa din nou. Ştiu că o să fie demolată, dar am petrecut aici aproape toată viaţa, încă de când aveam 3 ani. Nu ştiu ce ar trebui să fac. Sper doar că guvernul o să ne ajute”.
Liudmyla Voronina, Irpin resident: „Fiul meu a curăţat tot ce era distrus sau căzut pe jos. Am plâns mult, pentru că totul era grav afectat...”.
Zelenski, pe linia frontului în HarkovPreşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, aflat în vizită în prima linie a frontului din regiunea Harkov, a anunţat că guvernul său caută deja soluţii pentru finanţarea uriaşelor proiecte de reconstrucţie în zonele devastate de război.
Volodimir Zelenski: “Trebuie să găsim bani, linii de creditare. Statul trebuie să ofere garanţii, iar oraşele trebuie să pună la punct proiectele şi să găsească bani”.
Prizonierii ucraineni sunt torturați și forțați să învețe poezia „Iertați-ne, ruși nativi”Bătai crunte, tortură, umilințe și înfometare, cam așa poate fi descris tratamentul rezervat de ruși prizonierilor de război ucraineni. Citând mărturii ale celor reveniți acasă în urma unor schimburi, avocatul poporului din Ucraina spune că rușii au administrat captivilor medicamente necunoscute cu litera "M", care le-au provocat leșin și pierderea memoriei. Ocupanții i-au forțat pe soldații ucraineni să învețe poezia "Iertați-ne, ruși nativi" și imnul Federației Ruse. Femeile cazute in captivitate sunt violate sau obligate să privească torturarea bărbaților.