Armata israeliană susține că a pătruns în spitalul Al-Shifa pentru că a avut indicii că acolo erau ascunși ostaticii Hamas
Your browser doesn't support HTML5 video.
Trupele nu au găsit acolo prizonieri israelieni, însă au depistat intrarea într-un tunel.
Iar într-o clădire de lângă spital a fost descoperit trupul fără viață al unei femei răpite de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie.
Acum, armata israeliană se pregătește să-și extindă operațiunile și în sudul Fâșiei Gaza.
Reporter CBS News: „Știți unde se află ostaticii?
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Am avut indicii clare că sunt ținuți în spitalul Al-Shifa, asta fiind unul din motivele pentru care am pătruns în spital. Dacă au fost într-adevăr acolo, au fost scoși înainte ca noi să ajungem. Avem informații despre ostatici, dar cu cât vă spun mai puține despre asta, cu atât mai bine.”
Soldații israelieni care verifică de două zile spitalul Al-Shifa au găsit însă într-o clădire învecinată, trupul fără viață al unei femei. E vorba de o bunică de 65 de ani din kibuțul Beeri, atacat de Hamas pe 7 octombrie. Teroriștii i-au ucis soțul și au luat-o pe ea ostatică.
Armata israeliană a anunțat că a depistat, tot la Al-Shifa, intrarea într-un tunel folosit de teroriștii Hamas.
Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: „Inginerii lucrează să descopere infrastructura din spatele acestei intrări. Am găsit și un vehicul pregătit pentru masacrul din 7 octombrie care nu a plecat în misiune, dar era plin cu arme. Vreau să subliniez, o mașină a teroriștilor Hamas plină de arme se afla în interiorul complexului Shifa.”
Joi au fost aduse buldozere care să dărâme ziduri din spital, iar tancurile rămân în curtea unității medicale. Armata israeliană spune că operațiunea de la Al-Shifa ar putea dura săptămâni.
Israelul susține că sub spital se află comandamentul Hamas, informație confirmată și de serviciile americane de informații.
John Kirby, consilier pe probleme de securitate al președintelui Biden: „Suntem încrezători, analizând propriile informații, că subsolul spitalului, dar și clădirea spitalului, au fost folosite de Hamas drept centru de comandă și control. Credem chiar că Hamas a folosit spitalul pentru a-și adăposti temporar luptătorii.”
Forțele israeliene au pătruns și în spitalele Rantisi și Al-Quds, unde au fost depistate arme. Înainte ca telecomunicațiile din Fâșia Gaza să fie oprite din nou, joi, jurnaliștii postului Sky News au vorbit cu un medic de la spitalul Al-Ahli, una din puținele unități medicale încă funcționale în nordul enclavei.
Medic de la Al-Ahli: ”Bombardamentele și luptele au ajuns chiar lângă spital. A trebuit să părăsim locul.”
Reporter Sky News: Și ați lăsat răniții în spital?
Medic din spitalul Al-Ahli: ”A trebuit să lăsăm răniții în spital. Sunt sute de răniți.”
Principalul port al Fâșiei Gaza s-a umplut de soldați israelieni și de tancuri.
Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării: „În ultimele 24 de ore am preluat controlul asupra cartierelor din vestul orașului Gaza, care au fost curățate de teroriști. Am început următoarea fază.”
Ministrul israelian al apărării spune că șansele de a-i găsi pe ostatici cresc pe măsură ce armata sporește presiunea asupra grupării Hamas.
Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: ”Cu cât extindem mai mult această operațiune, cu cât creștem presiunea asupra Hamas, cu atât cresc șansele de a recupera ostaticii. Fiindcă acest inamic diabolic și crud înțelege doar forța și îi vom explica pe îndelete ce este aceea forță.”
Unul dintre negociatori a anunțat că o înțelegere pentru eliberarea unui grup de ostatici poate fi ușor încheiată dacă Israelul acceptă câteva solicitări înaintate de Hamas.
Abbas Ibrahim, negociator: „(Hamas cere) libertate de mișcare pentru oamenii din Gaza de la sud la nord și invers. Nu există acord, dar eu cred că vom avea un rezultat pozitiv în aceste discuții. Va fi un schimb de prizonieri și o pauză umanitară. (Hamas) solicită și o pauză umanitară care să dureze între 3 și 5 zile.”
Armata israeliană plănuiește să-și extindă operațiunile în sud.
Joi, palestinienii au primit fluturași lansați de israelieni, prin care erau informați să evacueze. Cea mai mare parte a civililor din Fâșia Gaza sunt îngrămădiți în sudul enclavei și trăiesc la limita supraviețuirii.
Dacă nu îi omoară bombele, îi vor ucide bolile, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, care spune că civilii palestinieni suferă de boli gastrice din cauza lipsei apei potabile și a sistemului de canalizare nefuncțional.
Philippe Lazzarini, comisar-general al Agenției ONU pentru refugiați: „Oamenii au fugit de acasă fără să ia nimic cu ei. Mulți dintre ei nu și-au schimbat hainele de șase săptămâni. Le-a fost furată demnitatea. E o întoarcere în Evul Mediu. Acest asediu e o pedeapsă colectivă.”