Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 638 de morți. Nunțile, interzise în Beijing

Your browser doesn't support HTML5 video.

Noul coronavirus apărut în decembrie în China a ucis 638 de persoane, autorităţile din provincia Hubei, epicentrul epidemiei, anunţând vineri 69 de noi decese.

În buletinul său zilnic, comisia de sănătate din provincia chineză a raportat, de asemenea, 2.447 de noi cazuri de infecţii, crescând numărul total al bolnavilor la peste 31.500.

În afara Chinei continentale, peste 240 de cazuri de pneumonie virală sunt confirmate deja în aproximativ 30 de ţări şi teritorii.

În capitala Beijing au fost interzise nunțile și petrecerile la restaurant, iar în Wuhan autoritățile au început să bată din ușă-n ușă ca să ia temperatura locatarilor.

17 cetățeni români se află în continuare în carantină pe vasul de croazieră blocat într-un port din Japonia, în condiții tot mai criticate de pasagerii de pe navă. La bord au fost confirmate deja 61 de cazuri de infecţie cu coronavirus.

Citește și
Diamond Princess coronavirus - 1
17 români sunt captivi pe o navă de croazieră, în Japonia, din cauza noului coronavirus

Între timp, medicul Li Wenliang, care a lansat primul avertisment despre coronavirus, a murit într-un spital din Wuhan, după ce pe 1 februarie testele au confirmat că luase virusul de la un pacient.

După ce, la sfârșitul lui decembrie, și-a alertat pe un forum colegii de breaslă în legătură cu agresivitatea noului virus, doctorul a fost acuzat de poliţie că răspândea zvonuri şi ştiri false.

După vestea morții lui, pe rețelele de socialziare din China s-au revărsat un număr fără precedent de mesaje de furie la adresa guvernului.

Chinez: „Sunt foarte trist. Rămân doar cei care nu îndrăznesc să vorbească deschis. Nu știu ce să mai zic...”

Chinez: „A demonstrat o atitudine onestă și responsabilă față de societate. Cu toții ar trebui să reflectăm la asta.”

Pentru conducerea țării, moartea doctorului este un real dezastru de imagine pentru că expune în mod dramatic mecanismele cenzurii și ale sistemului de comandă și control.

În opinia comentatorilor, sistemul este în mod vad defect dacă răspunsul la o alertă de sănătate publică este hărțuirea unui doctor.

Xi Jinping a avut o discuție cu Donald Trump despre coronavirus

 

După o îndelungată și bătătoare la ochi absență de pe scena publică, președintele Xi Jinping a ținut să fie transmis populației următorul mesaj autoflatant.

Wen Jing, prezentatoare CCTV: „Președintele Xi Jinping a vorbit la telefon cu președintele Trump în această dimineață. Xi Jinping a subliniat că intreaga națiune este mobilizată în lupta cu virusul.Trump s-a declarat impresionat de faptul că am construit spitale noi în timp atât de scurt, ceea ce dovedește abilitatea remarcabilă a Chinei în materie de reacție și organizare. Trump s-a declarat încrezător că, sub conducerea președintelui Xi Jinping, poporul chinez va câștigă bătălia împotriva epidemiei.”

Organizația Mondială a Sănătătii îndeamnă țările lumii să contribuie cu fonduri la formarea unei echipe internaționale de specialiști, cu misiunea de a stopa epidemia și de a preveni alte focare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult