Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anunțul făcut de șeful NATO după ce SUA se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare

Your browser doesn't support HTML5 video.

"NATO nu are nicio intenţie să desfăşoare noi arme nucleare în Europa" - a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice într-un interviu.

"Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne asigurăm că menţinem o descurajare credibilă şi eficientă." - a adăugat el, fără a oferi detalii cu privire la diferitele opţiuni militare pe care NATO le-ar putea avea în vedere.

Statele Unite au anunţat vineri că se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare cu rază medie de acţiune, semnat în 1987, cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea acestui acord.

Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unor rachete rusești de tip nou, greu detectabile, care pot lovi orașe ale Europei.

Americanii au avertizat că, în caz contrar,  pe 2 februarie declanşează procedura de retragere din acord.

"Nu trebuie să reflectăm ceea ce face Rusia. Dar în acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că menţinem o descurajare credibilă şi eficientă", a spus Jens Stoltenberg, fără a oferi detalii cu privire la diferitele opţiuni militare pe care NATO le-ar putea avea în vedere.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice a declarat totodată că NATO va continua să lucreze cu Rusia pentru a determina Moscova să respecte Tratatul INF.

Stoltenberg a precizat că date ale serviciilor de informaţii adunate din diferite ţări de-a lungul multor ani au arătat că Rusia a încălcat Tratatul INF.

Statele Unite au anunţat că se retrag sâmbătă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare semnat în 1987 cu Rusia, pe care o acuză de încălcarea acestui acord.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat pe 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km şi a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce erau îndreptate către capitale occidentale.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma tratatului, cerând distrugerea unei noi rachete ruseşti şi avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord. Washingtonul şi NATO consideră că racheta rusească Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, încalcă prevederile INF.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult