Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anchetă în cazul chelneriţelor nord-coreene. Ar fi fost răpite de spioni

Cele 12 chelneriţe nord-coreene care au ajuns acum 2 ani în Coreea de Sud ar fi fost forţate să dezerteze, în cadrul unei operaţiuni a serviciilor secrete de la Seul..

 

O comisie sud-coreeană pentru drepturile omului a anunţat luni că va investiga dacă 12 angajate ale unui restaurant nord-coreean din China care au fugit în Coreea de Sud în urmă cu doi ani au făcut-o din proprie voinţă sau au fost păcălite sau forţate de un agent al serviciilor de informaţii de la Seul, transmite Reuters.

Cele 12 chelneriţe şi managerul lor au părăsit un restaurant condus de statul nord-coreean în China pentru a ajunge, prin Malaezia, în Coreea de Sud în aprilie 2016.

Seulul a anunţat imediat fuga lor, însă Coreea de Nord susţine că ele au fost răpite de agenţi sud-coreeni şi cere repatrierea lor.

Citește și
chelnerite coreea de nord
Anunțul ONU în cazul celor 12 chelneriţe nord-coreene care ”au dezertat”

Managerul restaurantului a declarat anterior agenţiei sud-coreene de presă Yonhap şi altor instituţii media că un spion al Serviciului Naţional de Informaţii (NIS) al Coreii de Sud s-a folosit de tehnici de convingere şi de ameninţări pentru a-l determina să ajungă cu chelneriţele în Coreea de Sud.

Unele dintre angajate spun că nu ştiau că urmau să intre în Coreea de Sud până când au ajuns la ambasada sud-coreeană din Malaezia, a transmis Comisia Coreeană Naţională pentru Drepturile Omului, o organizaţie independentă.

Acest grup de apărare a drepturile omului a început să investigheze cazul după apeluri din partea unui grup de interese liberal de avocaţi şi a lui Tomas Ojea Quintana, raportorul special al ONU pentru drepturile omului asupra Coreii de Nord.

Această chestiune a complicat eforturile de îmbunătăţire a relaţiilor între cele două Corei.

Cotidianul de stat Rodong Shinmun şi site-ul de propagandă Uriminzokkiri din Coreea de Nord au transmis că dacă angajatele nu vor fi trimise înapoi în Coreea de Nord, acest lucru ar putea fi un 'obstacol' în calea unei reuniuni, plănuită a avea loc luna viitoare, a unor familii despărţite de Războiul din Coreea din 1950-1953.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a transmis anterior că a fost informat de serviciile de informaţii că respectivele angajate au venit în mod voluntar, dar ministrul unificării, Cho Myoung-gyon, a declarat săptămâna trecută în parlament că ministerul nu s-a întâlnit cu femeile şi nici nu a verificat relatările reprezentanţilor serviciilor secrete.

Ministerul a precizat luni că răspunde permanent solicitărilor comisiei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume! &nbsp

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult