Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anarhie în China. Jurnalist BBC, bătut de poliție și arestat „pentru binele său” în timpul protestelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În China, poliția a făcut numeroase arestări, după ce protestele împotriva măsurilor stricte anti-Covid s-au extins în orașe mari, inclusiv Beijing, Shanghai sau Wuhan, epicentrul pandemiei, acum aproape trei ani.

Chinezii nu mai suportă măsurile luate de autorități în cadrul așanumitei politici „Zero Covid” - testare în masă, carantină, dar și „lockdown”-uri, impuse des, și uneori pe neașteptate, pentru lungi perioade de timp.

Protestele sunt o provocare fără precedent pentru președintele Xi Jinping, căruia i-a fost cerută demisia. Protestele au avut efect și la burse, unde acțiunile globale ale Chinei au scăzut puternic, luni.

Un jurnalist britanic de la BBC a fost bătut de poliție și încătușat când transmitea de la proteste. Potrivit oficialilor chinezi, jurnalistul nu s-ar fi legitimat. Și, oricum, a fost arestat „pentru binele său”, pentru că risca să se infecteze cu Covid din mulțime.

Protestele sunt o provocare fără precedent pentru președintele Xi Jinping.

Citește și
proteste china
Protestele violente continuă în China. Manifestări fără precedent împotriva regimului președintelui Xi Jinping

Steven Jiang, jurnalist CNN: „A fost ceva ieșit din comun să-i vezi pe protestatarii din Shanghai strigând sloganuri care vizează direct Partidul Comunist și pe liderul acestuia, Xi Jinping. Este genul de situație care, evident, nu e tolerată în dictatura de aici. Așadar, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la soarta unora dintre protestatarii care au fost luați pe sus de poliție”.

Poliția a făcut cele mai multe arestări la Shanghai - în zona unde protestatarii s-au adunat, pentru două nopți la rând. Astăzi, de-a lungul străzii unde au fost protestele a apărut un lung șir de de bariere înalte de culoare albastră.

Milioane de chinezi trăiesc în condiții de lockdown strict

Poliția le cere celor care îndrăznesc să facă poze să le șteargă pe loc din telefoane.

Deja unii s-au grăbit să facă referire la o "revoltă a hârtiilor albe", sau "a colilor A4". De cele mai multe ori nu scrie nimic pe aceste bucăți de hârtie. Ca un protest tăcut și o cale de a evita cenzura.

Un foc a "aprins" aceste proteste. Catalizatorul a fost incendiul mortal, de acum câteva zile, intr-un apartament dintr-un bloc turn de locuințe, din Urumqi, un oraș cu 4 milioane de locuitori. În lockdown - și speculându-se că n-au putut ieși din case din cauza ușilor blocate - 10 oameni și-au pierdut viața.

De altfel, pe rețelele sociale au apărut imagini cu persoane în combinezoane care sudează intrările în blocurile cu locatarii în carantină, din cauza infecțiilor cu COVID.

De luni de zile, milioane de chinezi trăiesc în condiții de lockdown strict. De exemplu, foarte mulți localnici din Urumqi - orașul cu 4 milioane de locuitori, unde s-a produs incendiul mortal - nu aveau voie să iasă din case, indiferent de motiv, de aproape 100 de zile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult