Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analiză Reuters: Ce diferenţă va face ajutorul SUA pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Avantajele Moscovei

După şase luni de dispute în Congres, pachetul de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ar trebui să fie aprobat săptămâna aceasta de Senatul american şi semnat de preşedintele Joe Biden.

Kremlinul susţine însă că acest ajutor nu va mai putea schimba cu nimic situaţia de pe front, în timp ce unii experţi sunt de părere că Moscova va ataca şi mai intens în intervalul care îi rămâne până la sosirea fizică a armamentului în Ucraina.

Afluxul de arme ar trebui să îmbunătăţească şansele Kievului de a evita o pătrundere majoră a Rusiei în est, au declarat doi analişti militari, un fost ministru ucrainean al apărării şi un oficial de securitate european citaţi de Reuters.

Pentru artileriştii ucraineni epuizaţi care ţin piept forţelor ruseşti în apropiere de oraşul Kupiansk din estul ţării, pachetul de ajutor american - care este de aşteptat să fie în sfârşit aprobat în această săptămână - este un colac de salvare şi, potenţial, ar putea schimba cursul războiului, deşi acest lucru ar putea dura ceva timp. "Dacă l-ar fi aprobat (mai devreme), ar fi schimbat situaţia în mod dramatic", a declarat pentru Reuters un soldat cu indicativul "Sailor", care a spus că lipsa obuzelor a redus focul lor de acoperire pentru infanterişti, ceea ce a costat vieţi şi teritorii.

O problemă cronică pentru Kiev

Dar Kievul se confruntă în continuare cu lipsa de personal pe câmpul de luptă, în timp ce persistă întrebări cu privire la rezistenţa fortificaţiilor sale de-a lungul unei linii de front întinse pe 1.000 de kilometri înainte de ceea ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ar putea fi o ofensivă rusă de vară.

Citește și
incendiu
Dramă într-o familie din Bistrița-Năsăud. Un incendiu provocat le-a distrus adăpostul animalelor. Focul s-a extins și la casă

"Cea mai importantă sursă a slăbiciunii ucrainene este lipsa de oameni", a declarat Konrad Muzyka, director al companiei de consultanţă militară Rochan din Polonia.

După luni de dezbateri, o lege semnată de Zelenski la 16 aprilie pentru a revizui regulile de mobilizare a civililor în armată intră în vigoare în luna mai, cu scopul de a face procesul mai rapid, mai transparent şi mai eficient.

Dar noii recruţi - a căror vârstă a fost scăzută de la 27 la 25 de ani - vor avea nevoie de luni de pregătire înainte de a putea fi desfăşuraţi, ceea ce, la rândul său, creează o "fereastră de oportunitate" pe care Rusia o poate exploata, a declarat Muzyka.

"M-aş aştepta ca situaţia să continue probabil să se deterioreze în următoarele trei luni, dar dacă mobilizarea decurge conform planului şi ajutorul american este deblocat, atunci situaţia ar trebui să se îmbunătăţească începând din toamnă", a spus el.

Kremlinul a declarat că ajutorul american nu va modifica avantajul Rusiei pe linia frontului şi va duce pur şi simplu la mai mulţi morţi printre ucraineni.

Avantajele Rusiei

Moscova are avantajul câmpului de luptă de când a capturat în februarie, după lupte îndelungate, Avdiivka, un oraş bastion din estul regiunii Donbas. De atunci, forţele sale au avansat încet, folosind un număr mai mare de trupe şi obuze de artilerie. În prezent, acestea se îndreaptă spre oraşul Ceasiv Iar, situat pe un teren înalt care, dacă va fi capturat, ar aduce Moscova mai aproape de oraşele Kostiantinivka, Kramatorsk şi Sloviansk din Donbas, aflate în continuare sub controlul Kievului.

Zelenski a declarat săptămâna trecută că Rusia este acum capabilă să tragă de 10 ori mai multe focuri de artilerie decât trupele ucrainene.

Forţele ruseşti sunt de 7-10 ori mai numeroase decât trupele Kievului în est, a declarat luna aceasta un general ucrainean.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat că Moscova se concentrează pe capturarea completă a regiunilor estice Doneţk şi Luhansk, care alcătuiesc Donbasul. Rusia, a adăugat el, atacă pe trei fronturi acolo - la vest de Avdiivka, de la Kupiansk la Lîman şi la vest de Bahmut. În sud, face presiuni asupra Robotîne, satul recucerit de Kiev în timpul ofensivei de anul trecut, a spus el.

Poziţiile ucrainene au fost lovite în acest an de mii de bombe planate lansate de avioane de război care au profitat de superioritatea aeriană rusă şi de scăderea apărării aeriene ucrainene.

Posibilitatea blocării ofensivei ruse

Andrii Zagorodniuk, fost ministru ucrainean al apărării, a declarat că un scut de apărare aeriană la sol ar fi de ajutor, în timp ce avioanele de luptă F-16 produse în SUA, pe care Kievul se aşteaptă să le primească mai târziu în acest an, ar forţa avioanele de război ruseşti să se retragă în totalitate.

Stocurile refăcute de obuze de artilerie ar trebui să reducă diferenţa dintre tirurile trase de ambele părţi, a adăugat el. "Nu trebuie să avem unu la unu. Trei la unu ar face în continuare treaba", a spus el, citând abordarea mai "calculată" a Kievului faţă de dependenţa Rusiei de cantitate.

Pe lângă ajutorul american, asistenţa Uniunii Europene include o iniţiativă condusă de Cehia care va începe să furnizeze Ucrainei aproximativ 300.000 de cartuşe de artilerie de 155 mm începând cu luna iunie.

O sursă europeană de securitate de rang înalt a declarat pentru Reuters că, dacă Ucraina primeşte noua asistenţă din partea SUA şi a UE, probabilitatea de a evita o avansare majoră a Rusiei în următoarele 12 luni este "destul de mare".

De câți oameni e nevoie

Armata ucraineană are nevoie de un aflux "masiv" de personal pentru a bloca forţele ruseşti pe întregul front, a declarat Muzyka, adăugând că o campanie de recrutare separată pentru a înrola luptători voluntari nu ar fi suficientă pentru a acoperi deficitul.

O sursă europeană de securitate a spus, pe de altă parte, că Ucraina trebuie să îşi intensifice efortul de mobilizare.

Niciuna dintre părţile implicate în conflict nu împărtăşeşte date oficiale privind forţa militară proprie şi rata victimelor.

Iusov susţine că Rusia, care controlează 18% din teritoriul ucrainean, are între 450.000 şi 470.000 de soldaţi la sol care luptă în Ucraina, pe lângă cei 35.000 de membri ai Gărzii Naţionale, la care se adaugă operaţiunile separate ale forţelor aeriene şi navale care au loc.

Kievul a declarat în trecut că are în jur de 1 milion de oameni sub arme.

În decembrie, Zelenski a declarat că armata sa doreşte să mobilizeze până la o jumătate de milion de noi soldaţi. Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat, după ce a preluat conducerea în februarie, că după o revizuire a resurselor a ajuns la concluzia că este nevoie de un număr "semnificativ redus".

O mare provocare pentru Ucraina

Muzyka spune că nu este clar cât de adânci sunt fortificaţiile Ucrainei. Armata susţine că a lucrat non-stop pentru a le îmbunătăţi, iar Zelenski a declarat în această lună că lucrările au fost finalizate în proporţie de până la 98% în unele zone ale frontului.

"În esenţă, ceea ce căutăm în 2024 este o poziţie defensivă cât mai puternică posibil, dar acceptând faptul că ucrainenii vor pierde probabil ceva teren în faţa ruşilor", a declarat Matthew Savill, director de ştiinţe militare la think-tank-ul RUSI, cu sediul la Londra. Acesta, a spus el, este rezultatul contraofensivei ucrainene de anul trecut, care s-a dovedit incapabilă să străpungă în mod semnificativ liniile ruseşti, dar şi al concentrării forţelor ruseşti şi al întârzierii îndelungate a aprobării asistenţei militare americane.

"Aceasta vine mult mai târziu şi este într-o poziţie mult mai puţin favorabilă decât ar fi sperat ucrainenii în iarnă în ceea ce priveşte acest sprijin şi alte tipuri de sprijin", a punctat el.

"Marea provocare acum este de a pune în acelaşi timp o apărare puternică şi apoi de a se pregăti pentru o ofensivă în 2025", preconizează expertul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult