Analiză BBC. De ce a suspendat Kim Jong-un testele nucleare și pe cele cu ICBM
Galerie foto
Liderul nord-coreean a anunţat sâmbătă suspendarea testelor nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord. "Din 21 aprilie, Coreea de Nord va opri testele nucleare şi lansarea de rachete balistice intercontinentale", a transmis agenţia de presă oficială KCNA. KCNA a precizat şi că va fi închis faimosul poligon nuclear din nordul ţării "pentru a garanta transparenţa suspendării testelor nucleare".
Analistul Ankit Panda a explicat pentru BBC ce speră să câștige prin această mutare liderul de la Phenian.
Declarațiile recente, venite din Coreea de Nord, vor duce fără îndoială la titluri exuberate în presa internațională despre sfârșitul testelor nucleare si ale celor cu ICBM, însă dacă privim atent contextul istoric și pe cel al programului nuclear din Coreea de Nord, ne-am putea micșora așteptările.
În primul rând, referitor la testele nucleare, comunicatul dat publicității arată că motivul pentru care Kim Jong-un a luat această decizie, inclusiv de a închide poligonul de la Punggye-ri, locul celor 6 teste nuclare efectuate din 2006 încoace, este deoarece Coreea de Nord este capabilă să creeze arme nucleare.
Deși este greu de verificat, această afirmație nu este o exagerare sau ceva imposibil de crezut.
De exemplu, până în 1998, Pakistanul și India au efectuat sașe teste nuclare iar astăzi sunt numărate în rândul țărilor care dețin arma nucleară, fără a conduce alte teste. Coreea de Nord se poate simți confortabil cu cele 6 teste ale ei.
Cel mai recent test nuclear al Phenianului a demonstrat că are capabilitatea de a produce arme nucleare cu raza mare de acțiune.
Deși experți internaționali și agenții de informații din mai multe țări nu au ajuns la un consens dacă nord coreenii stăpânesc planurile de creare a unei bombe termonucleare, așa cum susține Phenianul, cutremurul produs pe 3 septembrie 2017 a prezentat lumii destule informații pentru a concluziona că regimul lui Kim Jong-un are o armă nucleară cu o energie suficientă pentru a distruge orașe întregi.
Ultima vizită a lui Kim Jong-un în Beijing a fost un show de putere - un semnal că se simte suficient de în siguranță și de puternic pe plan intern pentru a părăsi Coreea de Nord. La fel poate fi interpretată și declarația sa cu privire la oprirea testelor - un semn de încredere și siguranță.
Concesiunile făcute de Coreea de Nord vin înaintea a două summituri extrem de anticipate - cu Statele Unite și cu Coreea de Sud.
De ce a ales Kim Jong-un să facă acum aceste anunțuri în loc să le folosească drept așii din mânecă la întâlnirea cu Trump? Răspunsul e simplu: un summit cu un președinte al SUA este în sine un câștig. Este ceva ce nici bunicul, nici tatăl său nu au reușit.
Ce ar putea pierde Coreea de Nord prin această decizie este tolerabil în comparație cu ce câștigă Kim Jong-un stând alături de Donald Trump.
Comunicatul de sâmbătă nu oferă niciun indiciu cu privire la denuclearizare - obiectivul pentru care insistau sud-coreenii și Occidentul. Dimpotrivă, anunțul sună ca o retorică a unui stat nuclear, unul care nu are nicio intenție să renunțe la armele care-i asigură garanția supremă de supraviețuire.
Chiar dacă Trump a lăudat decizia lui Kim Jong-un drept ”un progres”, cu cât realizează mai repede care sunt adevăratele scopuri ale liderului nord-coreean cu atât mai bine.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!