Ambasador chinez: Invazia rusă în Ucraina „devine o problemă” pentru relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană
Fu, care a preluat în această lună postul de ambasador al Chinei la UE, vacant de un an de zile, a mai apreciat că războiul din Ucraina a pus China „într-o situaţie foarte dificilă”, deoarece Beijingul „nu vrea să fie nevoit să aleagă între prieteni”, referindu-se la legăturile cu Moscova şi Kievul, scrie EFE, citată de Agerpres.
Înaltul diplomat chinez a dat asigurări că Beijingul a suferit „daune colaterale” ca urmare a „acestei crize” şi a acuzat Statele Unite că "profită de pe urma acesteia" nu doar pentru că vând arme, ci şi ca urmare a situaţiei de criză energetică din ţările europene.
În ceea ce priveşte relaţiile dintre China şi Rusia, Fu le-a cerut europenilor „să nu interpreteze excesiv terminologia” acordului pe care preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin l-au semnat cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia şi în care s-a vorbit despre o „cooperare nelimitată”.
Ambasadorul Fu a regretat că acordul continuă să fie menţionat pentru a acuza China că se află „în tabăra greşită”, în ciuda faptului că „faptele arată că China nu oferă ajutor militar Rusiei” şi că, a doua zi după începerea invaziei, Xi l-a sunat pe Putin „să-l încurajeze în mod clar pentru a se încerca găsirea unei soluţii paşnice”.
„Poziţia noastră a fost destul de echilibrată (...) şi suntem dispuşi să participăm la orice iniţiativă de pacificare”, a adăugat el.
În interviu, Fu a acuzat totodată UE că promovează măsuri comerciale „care frizează protecţionismul sau chiar discriminarea” şi a îndemnat Bruxellesul să ratifice Acordul cuprinzător de investiţii (CAI), care a intrat în impas anul trecut ca urmare a unui schimb de sancţiuni după presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunea de nord-vest a Chinei, Xinjiang, populată majoritar de musulmani.
„Dacă europenii sunt atât de îngrijoraţi de accesul lor pe piaţa din China, de ce nu ratifică CAI?”, s-a întrebat retoric Fu, anunţând că Beijingul este dispus să retragă sancţiunile - care au afectat, printre alţii, mai mulţi europarlamentari - dacă Bruxellesul renunţă „simultan” la propriile sale sancţiuni, impuse diverşilor înalţi oficiali chinezi din regiune.
Sursa: Agerpres
Etichete: uniunea europeana , razboi in ucraina , China
Dată publicare: 25-12-2022 12:52