Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ambalajele alimentelor pot transmite coronavirusul? Concluziile la care au ajuns oamenii de știință

Coronavirusul ar putea fi transmis prin ambalajele produselor alimentare, iar cercetătorii încearcă să afle dacă virusul poate supraviețui în timpul transportului sau în magazin.

Urme de coronavirus s-ar fi găsit pe ambalaje ale unor produse provenite din China, dar și pe loturi de creveți sau aripi de pui congelate din America de Sud, arată BBC.

În aceste condiții, cercetătorii încearcă să determine cât de sigure sunt alimentele ambalate sau serviciile de livrare de mâncare.

Teoretic, virusul poate supraviețui pe suprafața ambalajelor, și de aceea la începutul epidemiei, oamenii erau îndemnați să le curețe cu alcool înainte de a le pune în frigider.

În laborator, coronavirusul a supraviețuit zile întregi

 

Citește și
inspectori ANAF
ANAF controlează firmele care au mărit „semnificativ” prețurile la alimente și materiale sanitare în pandemie

Studiile din laborator au arătat că virusul poate supraviețui ore întregi, sau chiar zile, pe unele materiale folosite la ambalaje, precum carton și diferite tipuri de plastic. Mai mult, virusul este mai stabil la temperaturi mai scăzute, ceea ce înseamnă, în teorie, că ar putea fi prezent pe alimentele transportate la rece.

Cu toate acestea, unii oameni de știință au pus la îndoială dacă acest lucru este posibil în viața de zi cu zi.

Condițiile de mediu se schimbă rapid în exterior, spune dr. Julian Tang, asistent universitar la Universitatea din Leicester, ceea ce înseamnă că virusul nu poate supraviețui atât de mult timp. Aceeași opinie este împărtășită și de Emanuel Goldman, profesor de microbiologie la Universitatea Rutgers, care a explicat că în studiile de laborator s-au folosit probe cu până la 10 milioane de particule virale.

În afara laboratorului, într-o picătură de aerosol ajunsă pe o suprafață, sunt doar aproximativ 100 de particule virale.

„În opinia mea, șansa de transmitere prin suprafețe este foarte mică și doar în cazurile în care o persoană infectată a tușit sau a strănutat pe acea suprafață iar altcineva a atins-o la scurt timp, în decurs de una până la două ore”, a scris Rutgers în jurnalul The Lancet în iulie.

Infectarea prin atingerea ambalajelor este posibilă, dar nu probabilă

 

Ambalajele ar putea fi infectate de lucrătorii din instalațiile de ambalare, care le-ar putea atinge, după ce au pus mâna la ochi, nas sau gură. Dar este doar o presupunere, pentru că oamenii de știință nu cred acum că aceasta este principala cale de transmitere pentru majoritatea cazurilor Covid-19.

„Poate fi posibil ca o persoană să poată contacta Covid-19 prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect care are virusul pe el", spun oficialii agenției americane de sănătate, Centrul Combaterii Bolilor, (CDC).

Totuși „nu acesta ar fi principalul mod de răspândire a virusului”, ci transmiterea de la om la om, dacă nu există o distanță de 2 metri între persoane, prin picăturile de salivă dispersate la tuse, strănut sau prin simpla vorbire. Picăturile aterizează pe fața, gura sau fața persoanelor aflate în imediata apropiere, apoi sunt inhalate pe căile respiratorii și așa se produce infectarea.

Dr. Tang susține că este dificil să dovedești că cineva a luat virusul de pe ambalaje, pentru că ar trebui exclusă „orice expunere recentă din orice altă sursă” - inclusiv contactele sociale cu persoanele asimptomatice - pentru a fi siguri că atingerea ambalajelor alimentare a fost adevărata cauză a unei infecții.

„Nu există până în prezent vreun caz confirmat de transmitere a COVID-19 prin ambalajele alimentare” arată Organizația Mondială a Sănătății.

Oamenii pot să-și ia însă precauții pentru a nu se infecta, dar nu este nevoie de dezinfectarea ambalajelor. O simplă spălare a mâinilor cu apă și săpun este suficientă după atingerea ambalajelor și înainte de masă, transmite OMS.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult