Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aliatul principal al Rusiei nu e de acord cu trimiterea de trupe nord-coreene pe frontul din Ucraina: „O prostie”

Trimiterea celor 3.000 de soldați nord-coreeni în Rusia, pentru ca mai apoi să lupte pe frontul din Ucraina, a stârnit un val de reacții la nivel global.

De această dată, președintele belarus Aleksandr Lukașenko (foto) a declarat miercuri că este „o prostie” că trupele nord-coreene sunt desfășurate pentru a sprijini ofensiva Rusiei în Ucraina - dar a recunoscut că aceasta ar fi o escaladare majoră a conflictului.

Într-un interviu acordat BBC, Lukașenko a respins informațiile conform cărora Coreea de Nord ar trimite soldați care să lupte alături de forțele ruse, dar a declarat: „Ar fi un pas spre escaladarea conflictului dacă forțele armate ale oricărei țări, chiar și ale Belarusului, s-ar afla pe linia de contact”.

Comentariile lui Lukașenko vin după ce SUA și NATO au declarat că au dovezi că trupele nord-coreene au fost deja desfășurate în Rusia, notează POLITICO.

Lukașenko, „stăpân” pe armele nucleare din Belarus

Liderul Belarusului, un aliat-cheie al lui Vladimir Putin, a declarat că președintele rus nu a cerut ca trupele belaruse să se alăture invaziei din Ucraina. Dar Belarus este departe de a fi detașat de războiul Rusiei, iar Rusia a mutat un lot de arme nucleare tactice la vecinul său în iunie 2023.

Citește și
soldati coreea de nord, armata coreea de nord
Ce ar fi împins Coreea de Nord să își trimită soldații să lupte pe frontul din Ucraina. Fenomenul despre care vorbește Kievul

Întrebat dacă Putin este pregătit să folosească armele nucleare staționate în Belarus, Lukașenko a insistat că Rusia nu va folosi „niciodată” armele fără acordul liderului său.

Lukașenko a declarat că țara sa este „complet pregătită” să folosească armele dacă este necesar, dar „numai dacă bocancul unui soldat străin pășește în Belarus”.

„Nu avem planuri de a ataca pe nimeni”, a adăugat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult