Alegeri cruciale în Republica Moldova. Detaliul care ar putea decide viitorul românilor de peste Prut
Your browser doesn't support HTML5 video.
Alegătorii de peste Prut își vor vota președintele, dar au de răspuns și la un referendum cu privire la aspirațiile de integrare în Uniunea Europeană.
Potrivit sondajelor pro-europeana Maia Sandu, este în frunte, la mare distanță de următorul clasat, candidatul socialiștilor Alexandru Stoianoglo. Vă conta însă enorm prezența la vot, mai ales pentru soarta referendumului, pentru a cărui validare este nevoie de 33% dintre alegători la urne. Adică, cel puțin 950.000 de votanți.
Pe buletinul de vot pentru referendum vă fi o singură întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?" și două opțiuni de vot: "Da" și "Nu"”.
Dacă moldovenii vor raspunde „Da” în număr suficient, Constituția vă fi completată cu două aliniate prin care se reconfirmă ireversibilitatea parcursului european al ţării. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană vă fi declarată obiectiv strategic al ţării.
Siobhan Robbins, corespondent Sky News: „Pro-europenii privesc Moldova drept linia întăi a confruntării dintre democrațiile occidentale și autoritarismul rusesc. Și spun că un vot „Da” la referendum înseamnă o distanțare de Kremlin”.
Mobilizarea, elementul care va decide soarta referendumuluiDe aceea, pentru pro-europeni mobilizarea la urne este esențială. Merită amintit că alegătorii pot vota pentru referedum doar dacă cer ei buletinul respectiv, pentru că nu-l vor primi automat.
Maia Sandru, președinta Republicii Moldova: „La referendum nu există turul 2, de aceea este important să mergem și să alegem din prima. Să facem o alegere bună pentru toți oamenii Moldovei”.
Nicu Popescu, fost ministru de externe al Republicii Moldova: „În momentul în care dai cu piciorul în șansa care ți se oferă în Europa, intri în izolare internațională, așa cum s-a întâmplat în Republica Moldova acum câțiva ani, în perioada Plahotniuc-Dodon, în care absolut nimeni nu trata Republica Moldova nici cu respect, nici cu seriozitate și, evident, și asistența pentru Republica Moldova s-a redus atunci drastic. Ne uităm azi în Georgia care este într-o criză foarte profundă în realația să cu UE, se discută despre reintroducerea vizelor”.
Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, a catalogat referendumul drept o strategema menită să impulsioneze campania prezidenţială a Maiei Sandu și a chemat la boicotarea acestuia.
Analiștii atrag atenția că votul diasporei modovene vă fi crucial pentru soarta celor două voturi. Pentru prima dată s-a putut vota și prin corespondență, iar în străinătate vor fi deschise 234 de secții, cele mai multe în Italia - 60. Urmează Germania -cu 26 și Franța cu 20. În România, cetățenii moldoveni sunt așteptați în 16 secții de votare, dintre care trei în Bucureșți.
Sursa: Pro TV
Etichete: Maia Sandu , Republica Moldova , referendum
Dată publicare: 19-10-2024 19:44