Al doilea val al pandemiei se agravează în Europa. Franța a depășit pragul de 2 milioane de infectări
Your browser doesn't support HTML5 video.
Iar Franța a devenit prima țară europeană care a depășit pragul de 2 milioane de infectări cu Sars-Cov 2. Mai grav, paturile de la terapie intensivă sunt ocupate în proporţie de 95%. Vom urmări acum experiența unui medic din Marsilia de-a lungul unei ture de 12 ore.
Dimineaţa, când a început schimbul de 12 ore, toate cele 16 paturi de la terapie intensivă erau ocupate, iar cinci pacienţi erau sedaţi. Pentru cei în comă artificială indusă e nevoie de o oră şi cel puţin două cadre medicale, pentru a-i curăţa şi a-i roti cu grijă în paturi.
După prânz, doctorul Julien Carvelli, de la secţia de terapie intensivă a spitalului La Timone, din Marsilia, sună rudele pacienţilor. Când a fost filmat, îi spunea unui părinte că fiul lui ar putea fi plasat în comă artificială.
Julien Carvelli: ”Pentru moment rezistă. Însă adevărul este, nu ştiu ce vi s-a spus deja, că starea sa respiratorie este îngrijorătoare”.
Julien Carvelli, doctor: ”Trebuie, în acelaşi timp, să încercăm să-i liniştim şi să le spunem adevărul. E un echilibru pe care uneori îl găseşti cu greu”.
Marsilia, oraşul port de la Mediterană, al doilea oraş ca mărime din Franţa, a fost ferit de cea mai rea parte a pandemiei, în primăvară. Din septembrie însă, a începută să fie inundat de cazuri de coronavirus.
Julien Carvelli: ”Pare că boala e mai severă acum, însă probabil că fluxul de pacienţi e mult mai mare. Poate mai sunt şi alţi factori, poate că virusul a devenit mai puternic. E complicat”.
Pe de altă parte, Austria a intrat până pe 6 decembrie, în carantină naţională strictă, într-o încercare de salvare a Crăciunului, potrivit cancelarului Sebastian Kurz. Zi ori noapte, austriecii pot ieşi din case doar cu motive temeinice.
În Germania, în schimb, cancelarul Angela Merkel recunoaşte că este prea devreme pentru a spune dacă actuala carantină dă rezultatele scontate.
Angela Merkel: ”Limitarea interacţiunilor sociale este reţeta succesului şi încă mai avem de lucru la asta”.
Şi, pentru un impact sporit al recomandărilor, guvernul german a lansat o campanie video care elogiază zăcutul pe canapea şi lenea pentru a curma transmiterea virusului. Clipurile sunt concepute abil şi pe înţelesul tuturor ca nişte mesaje din viitor.
În Rusia, în schimb, nu prea mai e loc de umor. Iată ce doreşte Kremlinul să vadă ruşii şi străinii deopotrivă: un imens spital de campanie, impecabil organizat şi ordonat pentru a gestiona fluxul mare de pacienţi. Palatul de Gheaţă, destinat campionatului mondial de patinaj, găzduieşte acum 1300 de bolnavi de COVID.
Există însă şi o altă față a pandemiei din Rusia, una pe care autorităţile ar prefera s-o ţină ascunsă. Pe reţelele de socializare circulă dovezi sfâşietoare ale crizei abătute asupra sistemului medical. Iată o scenă desprinsă parcă din "Moartea domnului Lăzărescu". O doctoriţă de la ambulanţă încearcă zadarnic să-i convingă pe colegii din spital să accepte o pacientă de 90 de ani. În aceste imagini filmate în octombrie vedem o femeie decedată atârnând din pat, în timp ce alţi pacienţi se chinuiesc să respire la un braţ distanța de moarte.
Oficial, Rusia a anunţat încă 22.400 de îmbolnăviri şi un record de 442 de decese.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Franta , pandemie , infectari , Anglia , terapie intensiva , covid europa
Dată publicare: 18-11-2020 09:04