Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aer irespirabil. În Dubai, temperatura resimțită de oameni din cauza caniculei este de 62 de grade Celsius

În Dubai, temperatura resimțită din cauza caniculei este de 62 de grade Celsius. Această cifră periculos de ridicată este provocată de combinația dintre temperatura intensă a aerului și umiditatea ridicată.  

Acest lucru generează un indice de căldură mult mai mare decât temperatura aerului înregistrată, notează Euronews.

Kuwait a înregistrat a treia cea mai ridicată temperatură din lume în luna iunie, cu 49,3C înregistrată la Aeroportul Internațional. Săptămâna trecută, temperatura a crescut din nou până la 51C, aproape de recordul de 54C al țării.

Dubaiul a fost, de asemenea, lovit de un val de căldură brutal.

Deși mercurul atinge "doar" 43 de grade Celsius, temperatura "resimțită" este de 62 de grade C. Această cifră periculos de ridicată se datorează combinației dintre temperatura intensă a aerului și umiditatea ridicată care generează un indice de căldură mult mai mare decât temperatura aerului înregistrată.

Citește și
seceta
Ce despăgubiri vor primi fermierii pentru culturile distruse de caniculă. În Olt, oamenii sapă după izvoare vechi de decenii

Cele două țări se luptă să facă față căldurii toride, iar temperaturile se apropie de limita peste care ieșirea în aer liber ar pune viața în pericol. Temperaturile din Dubai se apropie de niveluri care pun viața în pericol.

Pe 17 iulie, temperatura "resimțită" în Dubai a crescut până la 62C. Această cifră se apropie de limita estimată a toleranței umane la căldură. Condițiile climatice în care căldura și umiditatea ridicată apar în același timp sunt deosebit de letale.

Așa-numita temperatură a bulbului umed ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea, iar o valoare de 35C sau mai mare este considerată fatală pentru om dacă este expus timp de peste șase ore. Atunci când umiditatea atinge 100 %, transpirația nu se mai evaporă, ceea ce înseamnă că organismul nu se poate răci.

Dacă o persoană este expusă la aceste condiții pentru o perioadă îndelungată, acestea pot fi letale.

Serviciile meteorologice din Dubai avertizează că temperaturile se apropie de limita de umezeală, după care ieșirea afară devine periculoasă pentru viață.

Dubai este predispus la aceste condiții periculoase parțial din cauza poziției sale geografice în apropierea Tropicului Cancerului - ceea ce face ca temperaturile ridicate să fie inevitabile - și a apropierii sale de Golful Persic, care aduce umiditate ridicată.

Cu toate acestea, un alt factor semnificativ este efectul de insulă de căldură urbană - suprafețele orașului Dubai absorb și rețin căldura, ceea ce face ca zonele urbane să fie mai calde decât zonele rurale înconjurătoare.

 Autoritățile din Dubai au emis avertismente și au sfătuit locuitorii și turiștii să ia măsuri de precauție pentru a evita afecțiunile cauzate de căldură.

Oamenii sunt îndemnați să rămână în interior, în spații cu aer condiționat, în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei și să evite activitățile în aer liber. Hidratarea este, de asemenea, esențială.

În Kuweit, guvernul a emis recomandări similare, spunându-le cetățenilor să evite lumina directă a soarelui și să fie conștienți de pericolele insolației și ale epuizării cauzate de căldură.

În timpul valurilor de căldură anterioare, autoritățile au suspendat activitatea pe timpul zilei pe șantierele de construcții și la alte locuri de muncă în aer liber.

Temperaturile sufocante au, de asemenea, un impact asupra mediului, deoarece consumul de energie crește vertiginos.În Dubai, consumul de energie a atins un nivel record de megawați pe oră, deoarece populația a pornit aerul condiționat pentru a face față temperaturilor ridicate.

În Kuweit, utilizarea crescută a electricității provenite de la aerul condiționat a provocat pene de curent. Autoritățile îndeamnă cetățenii să economisească energia electrică atunci când este posibil, pentru a evita supraîncărcarea rețelelor electrice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult