W.S. Journal: SUA trimite Ucrainei, în secret, sisteme sovietice de apărare aeriană
Galerie foto
După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, SUA au început să cumpere în secret pentru a colecta ”un număr mic de sisteme sovietice de apărare antirachetă, astfel încât acestea să poată fi examinate de experții americani de informații și să poată ajuta la antrenarea forțelor americane”, relatează The Week, care citează The Wall Street Journal.
Acum, SUA trimit unele dintre acele sisteme de apărare aeriană în Ucraina pentru a ajuta forțele ucrainene să doboare avioane de luptă și rachetele rusești. Iar soldații ucraineni știu deja cum să opereze vechile sisteme de arme sovietice.
Președintele Biden a fost autorizat să ofere Ucrainei și aliaților NATO sistemele de arme din stocul secret sovietic în baza proiectului de lege anual de cheltuieli pe care l-a semnat recent, iar Congresul a fost informat despre aceste transferuri, relatează Wall Street Journal, citând oficiali americani.
”Ucraina deține deja unele sisteme rusești de apărare aeriană, inclusiv S-300. Totuși, are nevoie de mai multe astfel de sisteme” și ”SUA speră că furnizarea de apărări antiaeriene suplimentare va permite Ucrainei să creeze de facto o zonă de restricționări a zborurilor."
FOTO: Un sistem sovietic de apărare, de tip S-300
Printre sistemele de arme sovietice pe care SUA le-au dat Ucrainei se numără sistemul de apărare antirachetă portabil SA-8.
SA-8 și SA-10, denumirea NATO pentru S-300, „pot opera la distanță medie și lungă pentru a combate atacurile cu avioane și rachete ale Rusiei”, în timp ce „rachetele Stinger lansate de la umăr, pe care le furnizează SUA și națiunile NATO Ucrainei, sunt eficiente doar împotriva elicopterelor și a aeronavelor care zboară la mică altitudine.”
De asemenea, SUA negociază public cu fostele națiuni sovietice, pentru ca acestea să doneze Ucrainei S-300-urile și alte sisteme sovietice vechi, SUA înlocuind armele donate cu sisteme americane mai noi.
Slovacia a fost de acord săptămâna trecută să trimită Ucrainei unele dintre armele sale S-300 în condițiile în care SUA îi va furniza sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană. Negocierile sunt încă în desfășurare.