Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A murit Gary Prado Salmon, generalul bolivian care l-a capturat pe Che Guevara

Gary Prado Salmon, generalul bolivian care l-a capturat pe revoluționarul Ernesto "Che" Guevara, a murit la vârsta de 84 de ani.

În 1967, pe vremea când Bolovia era condusă de un guvern militar de dreapta, Gary Prado Salmon a condus o operațiune militară în Bolivia, susținută de către serviciile secrete americane, prin care a pus capăt insurecției comuniste organizată de Che Guevara.

El l-a capturat pe celebrul revoluționar și a devenit astfel erou național, informează BBC

Din 1981, generalul Prado se afla într-un scaun cu rotile, după ce un glonț i-a atins coloana vertebrală.

Citește și
Che Guevara
Fotografiile care au ramas secrete timp de 47 de ani. Un jurnalist AFP a daruit poze cu moartea lui Che Guevara unui misionar

Gary Prado Salmon, în scaunul cu rotile. Foto: Imago

Acesta a scris o carte despre triumful din 1967, intitulată "Cum l-am capturat pe Che".

"Pentru el, capturarea Che nu a fost cel mai important lucru pe care l-a făcut în viață. Mai degrabă, cel mai important a fost să contribuie la transformarea Armatei într-o instituție democratică, care să respecte constituția și legile", a afirmat fiul lui Gary Prado Salmon, care a adăugat că tatăl său a fost "o persoană extraordinară".

Cine a fost și cum a murit Che Guevara

Ernesto "Che" Guevara a fost un revoluționar argentinian, medic, autor, lider de gherilă, diplomat și teoretician militar.

El s-a născut la 14 iunie 1928, în Rosario, Argentina, într-o familie care făcea parte din clasa de mijloc. Tatăl său, Ernesto Guevara Lynch, era arhitect, iar mama sa, Celia de la Serna, provenea dintr-o familie înstărită.

În 1951, Guevara a pornit într-o călătorie pe motocicletă prin America de Sud, iar cu această ocazie a văzut foarte multă sărăcie, inegalitate și nedreptate socială, lucruri care i-au alimentat convingerile revoluționare.

În 1954, Che Guevara l-a întâlnit pe revoluționarul cubanez Fidel Castro și s-a alăturat "Mișcării 26 iulie" a acestuia, care urmărea răsturnarea dictatorului cubanez Fulgencio Batista.

Guevara a devenit unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Castro și a jucat un rol-cheie în Revoluția cubaneză, conducând forțele de gherilă în luptele împotriva armatei lui Batista.

Revoluția cubaneză a avut loc între 1953 și 1959. În cele din urmă, Fulgencio Batista a fost înlăturat, iar puterea a fost preluată de un guvern socialist condus de Fidel Castro.

După succesul revoluției, Guevara a deținut mai multe funcții guvernamentale de nivel înalt în Cuba, inclusiv cea de ministru al industriei.

Ernesto "Che" Guevara - fotografie din 1959. Foto: Getty

În 1965, dezamăgit de birocrația de tip sovietic dezvoltată în Cuba, Che Guevara a părăsit această țară pentru a urma propria agendă revoluționară.

În 1966, el a ajuns în Bolivia, țară în care spera să declanșeze o revoluție împotriva guvernului susținut de SUA. Aici avea să-și găsească sfârșitul.

Ernesto "Che" Guevara a murit la 9 octombrie 1967. Acesta a fost executat de către ofițerul bolivian Mario Teran, la o zi după ce a fost capturat.

Che Guevara a fost executat în satul bolivian La Higuera, la 830 de kilometri sud de La Paz, capitala Boliviei.

Cadavrul său a fost îngropat într-o locație secretă.

În 1997, rămășițele lui Che Guevara au fost descoperite, exhumate și trimise în Cuba, unde au fost înhumate.

Mario Teran, cel care l-a executat pe Che Guevara, a murit anul trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult