Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini apocaliptice în Kamceatka. Mașini și case acoperite de cenușă după erupția vulcanului Şiveluci. Video

Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, iar norul de cenușă s-a răspândit pe o suprafață de 108.000 de kilometri pătraţi. Casele și mașinile sunt complet acoperite în Kamceatka, stratul de cenușă depășind 8,5 centimetri grosime.

"Cenuşa a ajuns până la 20 de kilometri altitudine. Norul de cenuşă s-a deplasat în direcţie vestică şi a fost înregistrată o cădere puternică de cenuşă peste satele din apropiere", a declarat Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică.

Echipa de răspuns la erupţia vulcanică din Kamceatka (KVERT) a emis o notificare Cod roşu către aviaţie, subliniind că un "nor mare de cenuşă" plutea spre vestul vulcanului, adăugând că astfel de erupţii de cenuşă, de până la 15 kilometri înălţime, s-ar putea produce în orice moment.

"Activitatea continuă ar putea afecta aeronave internaţionale şi de joasă altitudine", se precizează în notificarea transmisă de KVERT.

Citește și
vulcan
Un vulcan din Ecuador erupe de anul trecut. Cenuşa vulcanică a ajuns în localităție din apropiere

Autorităţile locale au închis şcolile şi au solicitat locuitorilor din satele din apropiere să rămână în case, în timp ce un nor de cenuşă s-a extins pe zeci de kilometri în jurul vulcanului, a declarat într-o postare pe Telegram directorul regiunii municipale Ust-Kamchatsky, Oleg Bondarenko.

Unul dintre cei mai mari şi mai activi vulcani din Kamceatka, Şiveluci, a înregistrat aproximativ 60 de erupţii importante în ultimii 10.000 de ani, cea mai recentă erupţie majoră fiind în 2007, notează Agerpres, care citează Reuters și DPA.

Vulcanul are două secţiuni principale, dintre care cea mai mică, numită "Tânărul Şiveluci", a fost extrem de activă în ultimele luni, după cum au raportat oamenii de ştiinţă. Vârful lui, de 2.800 de metri altitudine, se înalţă din "Bătrânul Şiveluci", de 3.283 de metri altitudine.

Bondarenko a precizat că vulcanul a erupt marţi, la ora locală 06:31, iar norul s-a răspândit peste satele Kliuchi şi Kozirevsk, aflate la peste 70 de kilometri distanţă.

Cenuşa a început să cadă peste Kliuchi şi Maiskoye, acesta din urmă aflându-se la jumătatea distanţei dintre cele două sate.

"Locuitorii sunt sfătuiţi să stea în casă şi să evite deplasările inutile", a adăugat el.

Peninsula din nordul Oceanului Pacific are aproximativ 160 de vulcani, doar aproximativ 20 dintre aceştia fiind activi.

Regiunea vulcanică din Peninsula Kamceatka este înscrisă în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult