Modifica setarile cookie
Toate categoriile

9 mai, Ziua Europei, a ajuns și în Ucraina. Volodimir Zelenski a semnat un decret pentru ”Europa liberă, Europa noastră”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret prezidențial care proclamă ziua de 9 mai Ziua Europei în Ucraina.  

"Fiind conștient de identitatea europeană a poporului ucrainean, cu scopul de a consolida unitatea popoarelor Europei, de a asigura pacea, securitatea și stabilitatea pe continentul european, de a atesta angajamentul față de idealurile și valorile democrației, de a sprijini inițiativele tinerilor și ale altor asociații publice, hotărăsc prin prezenta să instituim Ziua Europei în Ucraina, care va fi marcată anual la 9 mai, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene", se arată în acest document, citat de ukrinform.net.

Acest document prevede, de asemenea, abrogarea decretului anterior al președintelui Ucrainei "Cu privire la Ziua Europei", nr. 339/2003, din 19 aprilie 2003.

Ziua Europei a fost marcată în Ucraina în fiecare a treia sâmbătă din luna mai începând cu anul 2003.

9 mai, Ziua Europei, este ”Ziua Victoriei” în Rusia

Într-un mesaj transmis pe Telegram, președintele ucrainean a amintit că la 8 mai 1945 a intrat în vigoare Actul de capitulare necondiționată a Wehrmachtului (a fost semnat seara târziu, când la Moscova era deja 9 mai, astfel că Ziua Victoriei este sărbătorită la 9 mai în Rusia - n.r.).

Citește și
UE contributia Romaniei
Înființarea UE a scos Europa din ruină după război. Ce îndatoriri au europarlamentarii

"Acum, ca și acum 80 de ani, Ucraina luptă împotriva răului total. Acum, la fel ca acum 80 de ani, Ucraina luptă pentru viitor - al său și al întregii Europe, al întregii lumi libere. <...> Și împreună cu toată Europa liberă, vom sărbători Ziua Europei la 9 mai în Ucraina. O Europă unită, la baza căreia trebuie să fie și va fi pacea. Europa noastră, din care Ucraina a fost întotdeauna, este și va fi parte", a declarat Zelenski, potrivit publicației Novaya Gazeta.

Paradele victoriei de Ziua Europei nu vor avea loc în cel puțin 21 de orașe din Rusia pe 9 mai - "din motive de siguranță" și "ținând cont de situația actuală", conform unor estimări din media, mai arată sursa citată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult