Modifica setarile cookie
Toate categoriile

9 furtuni tropicale formate simultan pe planetă. Ce spun experții despre fenomen

Uraganul Florence care a lovit SUA și Taifunul Mangkhut care face prăpăd în sud estul Asiei sunt doar 2 dintre cele 9 furtuni tropicale care s-au format pe Terra în această perioadă.

Imaginile surprinse din satelit arată zonele unde aceste furtuni tropicale pot ajunge să reprezinte un pericol. Pe lângă cele două furtuni care mătura coasta estică a SUA și sudul Asiei, Uraganul Florence și Taifunul Mangkhut, alte două uragane Helene și Isaac sunt active în Oceanul Atlantic în timp ce Furtuna 95L se îndreaptă spre Caraibe.

Uraganul Olivia se îndreaptă spre Hawaii iar furtuna tropicală Paul se apropie de coasta de vest a Mexicului. Furtunile 91W și 27W se îndreaptă spre sud-estul Asiei unde a lovit în ultimele 24 de ore Taifunul Mangkhut. Imaginea cu cele 9 furtuni tropicale a fost publicată pe Twitter de canalul Jamaica Weather: ”O să fie un sfârșit de săptămână nebun. Uitați-vă la tropice!”

Trebuie menționat că în ultimele ore intensitatea unora dintre aceste furtuni s-a diminuat.

În urmă cu o săptămână, Marty Bahamonde, un angajat al Agenţiei Federale pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) din SUA, a publicat o fotografie din satelit care surprindea tot 9 furtuni tropicale (Furtuna tropicală Norman, Rămășițele Furtunii Gordon, Uraganul Olivia, Furtuna 92E, Furtuna 94L, Furtuna tropicală Florence, Furtuna Tropicală Helene și Furtuna T.D.9). Mesajul său s-a viralizat: ”În 25 de ani de când lucrez la FEMA nu am mai văzut o situație ca aceasta. Dacă sunteți în calea lor pregatiți-vă!”.

Experții climatologi au declarat că este neobișnuit să fie furtuni active în același timp și în Oceanul Atlantic și în Oceanul Pacific. ”Sunt surprins să văd Pacificul și Atlanticul activ în același timp” a spus Phil Klotzbach, cercetător la Universitatea Colorado pentru NBC News.

Cercetătorul a numit situația una rară. Din 1970 încoace au existat doar doi ani, 1998 și 2016, când nord-estul Pacificului și Atlanticul au acumulat energie de furtuni tropicale peste medie.

Una dintre posibilele explicații pentru aceste anomalii este încălzirea globală. ”Există o legătură ipotetică între formarea uraganelor și creșterea temperaturii oceanelor. Nu este clar cât este cauzat de oameni și cât este variabilitate naturală” a spus Kristy Dahl, cercetător climatologic. Însă ceea ce cercetătorii observă în Atlantic și Pacific este ”în concordanță cu schimbările climatice”.

Pe 10 septembrie, Organizaţia Meteorologică Mondială anunța că probabilitatea producerii unui fenomen El Nińo, un episod meteorologic sever care duce la creşterea temperaturilor medii la nivel global, a ajuns la 70% în ultimul trimestru al anului. Fenomenul El Nińo reapare în mod regulat şi constă într-o creştere a temperaturii Oceanului Pacific, împingând în sus temperaturile medii şi afectând cantitatea de precipitaţii la nivel global.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult