Modifica setarile cookie
Toate categoriile

70 de ani de la fondarea Coreei de Nord. Chinurile prin care trec participanții la paradă: „Ne luau hainele foc”

Coreea de Nord celebrează, duminică, 70 de ani de la fondarea țării. Astfel, zeci de mii de cetățeni vor lua parte la paradă, la care au fost invitate să asiste și mai multe televiziuni străine.

„Paradele sunt emblematice pentru Phenian, cu zeci de mii de persoane mobilizate într-o tentativă de ilustrare a zelului patriotic, adulației liderului și sloganelor arhaice. Poporul nord-coreean e menit să fie văzut, nu auzit. Însă fiecare chip din mulțime care trece prin piața Kim Ir-sen reprezintă un individ care ar putea avea o opinie complet diferită”, a explicat Sokeel Park, reprezentant al ONG-ului „Libertate în Coreea de Nord”, care colaborează cu dezertori nord-coreeni.

Kim Ji-young a fugit in Coreea de Nord când avea 30 de ani. Era studentă la Universitatea din Phenian și a luat parte la parade, fiind purtătoare de torțe. Scopul era acela de a recrea bătăliile purtate de primul lider nord-coreean, Kim Ir-sen, noaptea. Despre el se crede că este cel care a luptat ca să elibereze țara de sub dominație japoneză, scrie BBC News.

„Era un fel de festival al artificiilor, cu torțe care formau litere. Văzute de sus, acele litere de foc cred că erau frumoase, însă din când în când hainele noastre luau foc. Am exersat timp de șase luni. Tot ce trebuia să facem era să ținem torțele și să mergem. Cel care conducea marșul striga: „Ura, camarade Kim Ir-sen!”, iar noi răspundeam: „Ura, ura!” Trebuia să ridicăm piciorul din spate chiar în momentul în care cel din față atingea pământul. Este foarte dificil. Dacă faci asta timp de șase luni, slăbești 5 kilograme”, a mărturisit femeia de 36 de ani.

Studenților li se amintea de fiecare dată că totul trebuie să arate perfect. Astfel, după paradă, unii primeau medalii, alții erau pedepsiți.

Citește și
Studenti in Coreea de Nord
Motivul pentru care tinerii nord-coreeni vor să își cumpere un laptop, deși n-au acces la Internet

Noh Hee-chang a fost secretar de partid. El a fugit din Coreea de Nord în urmă cu patru ani, din motive politice. „Privind înapoi, realizez că este o experiență dureroasă. Oamenii sufereau, chiar și oficialii de partid sufereau, pentru că trebuia să ne asigurăm că toată ceremonia este reușită.”

Printre cei care iau parte la aceste parade sunt și militari, cântăreți, dansatori și gimnaste talentate. Toți sunt aleși în funcție de loialitatea arătată familiei Kim. Toți cei desemnați să participe la paradă sunt obligați să facă repetiții chiar și 10 ore pe zi. Unii se îmbolnăvesc și sunt înlocuiți.

„Trebuiam să verificăm fiecare persoană. Istoricul familiei este cel mai important aspect. Trebuie să aibă un trecut curat, să fie loali poporului, asta până la verii de gradul doi”, a mai spus Noh Hee-chang.

Succesul paradei depinde de cât de mândri se arată a fi participanții la acest eveniment. „Strigau atât de tare încât până la finalul marșului de 100 de metri au rămas fără voce. Am încercat să vorbesc cu ei, însă nu mai puteau. Erau cu toții copii ai oficialilor de rang mediu și înal din Partid, așa că dacă apăreau zvonuri că ne-am plâns, ei puteau să dispară. Nimeni nu putea să se plângă”, a mai povestit Kim Jo-young.

Potrivit unor surse citate de Daily NK, la evenimentul din acest an participă inclusiv elevi de școală generală și de liceu.

„Cei mai mulți elevi – de la școala primară și până la liceu, mai ales cei din zonele centrale ale Phenianului, sunt obligați să participe la eveniment”, a declarat o sursă.

Ce urmărește Kim Jong-un

Potrivit analiștilor, Kim Jong-un urmărește să obțină ceva ce n-au reușit nici tatăl și nici bunicul său: o declarație oficială de încheiere a Războiului Coreean, întrucât în 1953 conflictele s-au încheiat printr-un armistițiu, care nu a fost urmat de un tratat de pace.

Astfel, parada din 9 septembrie 2018 ar putea fi „o sărbătoare a victoriei și a dezvoltării economice” a Coreei de Nord. Cu toate acestea, rămâm multe probleme: deși pare mai deschis decât Kim Ir-sen și Kim Jong-il, el nu dorește ca lumea să vadă ce se se întâmplă cu cetățenii de rând. Organizația Națiunilor Unite estimează că 40% din populația Coreei de Nord, adică peste 10 milioane de oameni, au nevoie de ajutor umanitar, iar că 20% dintre copii sunt subnutriți.

„Poate că pentru străini pare fascinant, însă vreau să le spun că oamenii ăștia muncesc șase luni fără să mănânce. Transpiră și muncesc pentru 10 minute, cât ține marșul. Mi se frânge inima. Mi-aș dori ca reporterii să vadă ce e dincolo de această paradă”, a mai spus femeia.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult