33 de ani de la accidentul de la Cernobîl. Serialul care spune povestea din spatele tragediei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Producția va prezenta felul în care au reacţionat autoritățile sovietice, intervenţia greoaie și poveştile incredibile ale salvatorilor. În plus, se va vorbi și despre încercarea de a muşamaliza accidentul. Seria Cernobîl debutează pe 6 mai la HBO.
"Mă bucur să raportez că situația din Cernobîl e stabilă. Cantitatea de radiații e echivalentă cu o radiografie la plămâni."
"Nu! Centrala de la Cernobîl arde. Și fiecare atom de uraniu e ca un glonț care penetrează orice în calea lui."
33 de ani de la accidentul nuclear de la CernobîlMiniseria, formată din şase episoade, spune povestea tragicului accident nuclear de la Cernobîl, dar şi a oamenilor direct implicaţi în gestionarea crizei. În noaptea de 26 spre 27 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei a explodat şi a eliberat cantităţi uriaşe de material radioactiv în atmosferă.
În primele zile, oficialii partidului comunist au încercat să muşamalizeze totul.
Stellan Skarsgard, actor: "Accidentul a fost provocat de ascunderea faptelor şi a informaţiilor despre situaţie. Cei care ştiau că reactorul funcţionează defectuos şi e chiar periculos nu au îndrăznit să vorbească despre asta sau au fost reduşi la tăcere de autorităţi. Situaţia nu poate ieşi la iveală pentru că noi nu facem lucruri defecte aici în Uniunea Sovietică."
Dezastrul de la Cernobîl este văzut prin ochii lui Boris Shcerbina, interpretat de actorul Stellan Skarsgard.
Vicepremierul din acea vreme a fost cel însărcinat de oficialii comunişti să gestioneze o situaţie pentru care nu era deloc pregătit.
Stellan Skarsgard, actor: "Nu poţi crea un portret real al cuiva care a trăit sau care încă mai trăieşte. Poţi spune toate faptele aşa cum s-au întâmplat, orice ar fi, dar nu poţi interpreta oameni. Asta înseamnă că trebuie să te bazezi pe propriul subiectivism."
Dezastrul nuclear de la Cernobîl este considerat cel mai grav din toate timpurile. 28 de oameni şi-au pierdut viaţa în acea noapte, în explozie şi în timpul tentativelor de a lichida incendiul. Alte 15 persoane, potrivit datelor oficiale, au murit în anii următori din cauza expunerii la substanţe radioactive. Mii de oameni au fost evacuaţi din zonă, iar regiunea din jurul centralei este încă de nelocuit.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: victime , decese , tragedie , radiatii , partidul comunist
Dată publicare: 02-05-2019 10:28