Modifica setarile cookie
Toate categoriile

13 milioane de oameni ar putea muri de foame în Africa. ”Trebuie să acționăm acum!”

Se estimează că 13 milioane de oameni din Kenya, Somalia și Etiopia se confruntă cu o foamete severă, în condițiile în care ”Cornul Africii” are parte de cea mai gravă secetă din ultimele decenii, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, potrivit AFP.

Trei sezoane ploioase consecutive nu au dat rezultate, deoarece regiunea a înregistrat cele mai uscate condiții din 1981, se arată într-un comunicat al Programului Alimentar Mondial al ONU.

Astfel, seceta a distrus recoltele și a provocat decese „anormal” de mari ale animalelor, forțând familiile rurale care se bazează pe păstorit și agricultură să-și abandoneze casele.

Apa și pășunatul sunt insuficiente, iar prognozele de precipitații sub medie în lunile următoare vor provoca doar mai multă mizerie, a spus Michael Dunford, directorul regional al PAM în Africa de Est.

„Recoltele sunt distruse, animalele mor și foamea crește, pe măsură ce secetele afectează Cornul Africii”, a spus el într-un comunicat. „Situația necesită o acțiune umanitară imediată” pentru a evita repetarea unei crize precum cea din Somalia în 2011, când 250.000 de oameni au murit de foame în timpul unei secete prelungite.

Citește și
VIDEO Imagini incredibile cu un piton care înghite o antilopă întreagă. Ce ucide, de fapt, animalul
VIDEO Imagini incredibile cu un piton care înghite o antilopă întreagă. Cum își ucide, de fapt, prada

Vorbind cu jurnaliştii la Geneva, purtătorul de cuvânt al PAM, Tomson Phiri, a descris o scenă la care a fost martor în timpul unei călătorii recente în nord-estul Keniei.

„Deși este obișnuit să vezi animale moarte pe marginea drumului... de data aceasta nu erau lovite de vehicule: muriseră de sete și de foame, și au murit în număr mare. Seceta s-a răspândit pe scară largă, este gravă și probabil să se înrăutățească” - a spus el.

 

Ajutoarele alimentare sunt distribuite într-o zonă aridă din Kenya, Etiopia și Somalia, unde nivelurile de malnutriție sunt ridicate și aproximativ 13 milioane de oameni sunt expuși riscului de foamete severă în primul trimestru al acestui an.

Între timp, agenția ONU pentru copii evaluează că până la 20 de milioane de oameni din aceste trei țări, plus Eritreea, vor avea nevoie de apă și asistență alimentară în următoarele șase luni.

Mohamed Fall, directorul regional al UNICEF pentru Africa de Est și de Sud, a declarat că situația este deosebit de gravă pentru copii și familii.

Aproape 5,5 milioane de copii din cele patru țări sunt amenințați de malnutriție acută, în timp ce 1,4 milioane riscau să cadă în malnutriție acută severă, care poate duce la deces.

„UNICEF se teme că acest număr va crește cu 50% dacă nu vor veni ploi în următoarele trei luni”, a declarat Fall reporterilor la Geneva.

„Nevoile sunt masive și urgente și depășesc rapid fondurile disponibile pentru a răspunde”, a spus el. ”Trebuie să acționăm acum pentru a preveni o catastrofă”.

Potrivit PAM, aproximativ 5,7 milioane au nevoie deja de asistență alimentară în sudul și sud-estul Etiopiei, inclusiv jumătate de milion de copii și mame subnutrite.

 

În Somalia, numărul persoanelor clasificate ca fiind grav flămânde este de așteptat să crească de la 3,5 milioane la 4,6 milioane până în luna mai, dacă nu se fac intervenții urgente.

Alte 2,8 milioane de oameni au nevoie de asistență în sud-estul și nordul Kenyei, unde a fost declarată o urgență din cauza secetei, în septembrie.

PAM a spus că sunt necesare 327 de milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor imediate în următoarele șase luni și pentru a sprijini comunitățile pastorale să devină mai rezistente împotriva șocurilor climatice recurente.

Între timp, UNICEF face un apel să se strângă 123 de milioane de dolari pentru a acoperi nevoile de salvare a vieților în Etiopia, Eritreea, Somalia și Kenya până la sfârșitul lunii iunie.

În 2011, lipsa ploilor a dus la cel mai secetos an din 1951 în regiunile aride din Kenya, Somalia, Etiopia, Djibouti și Uganda.

Experții spun că evenimentele meteorologice extreme au loc cu o frecvență și o intensitate crescute, din cauza schimbărilor climatice. Iar Africa, care contribuie cel mai puțin la încălzirea globală, suportă cele mai mari consecințe

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult