Orașul distrus de lucrările de infrastructură prost făcute: canale descoperite, gropi și oameni disperați
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Problema pleacă de la faptul că firmele care au câştigat licitaţia au subcontractat până la a treia mână, iar asta a dus la dezastru. ''Inspectorul Pro'' a mers pe urmele celor care fac săpăturile şi a găsit zeci de guri de canalizare descoperite, gropi peste tot, ţevi montate greşit şi oameni disperaţi.
Căzăneşti este un oraş din judeţul Ialomiţa, aflat la o oră distanţă de Bucureşti. Pe Facebook, o mamă din localitate povesteşte cum copilul ei a căzut într-o gură de canalizare, lăsată descoperită. Din fericire, nu a păţit nimic.
În tot oraşul sunt, de altfel, zeci de guri de canalizare fără capace. Unele stau descoperite de câteva luni. Ţevile sunt suficient de mari şi de adânci încât să reprezinte un pericol real pentru copii.
Şi nu sunt singurele probleme provocate de lucrările de la canalizare. Pentru că nu putea intra în curte cu maşina, din cauza gropilor făcute de muncitori, o femeie şi-a parcat autoturismul pe podeţul din faţa casei.
„Podeţul acesta a avut nişte timpane care au fost demolate pentru a se executa canalizarea. Şi în momentul în care am parcat cu o roată aici, o roată aici, a cedat. Pur şi simplu s-a erodat şi m-am trezit cu maşina în şanţ. Am chemat nişte vecini, m-au ajutat să o ridic şi să o scot din sanț”, a povestit femeia.
Lucrările au început în Căzăneşti în mai 2020. Sunt în valoare de 3 milioane de euro, fonduri europene prin Programul Operațional Sectorial de Mediu. Se introduc 22 de kilometri de canalizare pe 32 străzi. Bucuroşi la început, oamenii sunt acum revoltaţi de mântuiala cu care muncitorii îşi fac treaba.
Beneficiarul lucrării este RAJA Constanța, operator regional de apă şi canal, care a scos la licitaţie lucrările din Căzăneşti. Au fost câştigate de o asociere compusă din două firme, cu o cifră de afaceri totală, în 2020, de peste 25 de milioane de euro.
Una dintre firme este controlată de trei societăţi, din Olanda şi Israel. Cealaltă este deţinută de trei asociaţi, un român şi doi israelieni. În Căzăneşti au lucrat cu alte trei firme subcontractoare, care nu şi-au făcut treaba, după cum ne dezvăluie, sub protecţia anonimatului, unul dintre muncitori.
CAMERA ASCUNSĂ, MUNCITOR
„Reparăm, punem capace, pământ, şanţuri, canalele astea, rigolele astea. Am găsit butoaie care nu erau racordate. Butoiul ăla portocaliu doar l-au băgat în pământ, fără să fie legat. Şi ar fi trebuit să îl lege. Da. Că a băgat apa în el şi nu curgea nicăieri. Panta nu a dat-o corespunzător Era panta data greşit? Da, mai exact 80 de cm. Și nu se scurgea. Nu, şi a trebuit să scoată tot afară şi cămine şi ţevi.”
Diriginta de şantier este angajată de beneficiar să se asigure că lucrarea este executată corespunzător. Susţine că gurile de canalizare nu au fost acoperite pentru că furnizorii nu au avut capace, timp de câteva luni. Dar nici nu a găsit altă soluţie, împreună cu constructorul. Pentru celelalte probleme arată cu degetul spre localnici.
„Localnicii înţeleg mai greu, vor să fie totul perfect. Nu poţi să faci o lucrare de asemenea anvergură care să nu afecteze cât de cât, să nu creeze puţin disconfort. Vi se pare puţin disconfort să cadă un copil într-un canal? Sau să ţi se surpe maşina? Cum să vă zic, astea au fost inerente din cauza cantităţilor mari de precipitaţii. Ploile nu au nicio legătură cu faptul că acele canale erau descoperite. Într-adevăr, asta a fost vina noastră şi o scăpare.”
Reprezentantul constructorului dă vina pe ploi şi pe muncitori pentru şanţurile surpate.
„Cum vi se pare dvs că arată lucrarea, în acest moment, în Căzăneşti? Nu foarte bine. De ce nu arată foarte bine? A fost calitatea oamenilor cu care am lucrat, am tot schimbat firme de subantrepriza, terenul este destul de rău aici.”
Constructorul susţine că s-a apucat să remedieze lucrările făcute prost.
Pe de altă parte, constructorul a fost notificat de RAJA Constanța să rezolve toate problemele până sfârşitul lunii august. I-a cerut să termine canalizarea şi să aducă terenul la starea iniţială. Inclusiv să repare podeţele. Altfel, nu va primi banii. Iar RAJA va executa garanţia de 10 la sută din valoarea lucrărilor, depusă în momentul în care a câştigat licitaţia. Pe de altă parte, poate nu s-ar fi ajuns aici dacă toţi cei implicaţi – constructor, beneficiar, primar – ar fi urmărit cu atenţie desfăşurarea lucrărilor şi ar fi intervenit de la primele nereguli.