Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inspectorul PRO. Stomatologii străini care vin să facă practică pe pacienții români

Your browser doesn't support HTML5 video.

În lipsa unor legi clare, unii stomatologi străini vin la noi în țară că să facă practică pe pacienții români. Problema este că nu pot fi trași la răspundere dacă au comis erori medicale, pentru că nu au un drept de liberă practică.

Avizul este obligatoriu și trebuie solicitat de la Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor Stomatologi. Inspectorul Pro vă arată ce se întâmplă atunci când stomatologii străini lucrează fără dreptul de pratică impus de lege și comit malpraxis.

Potrivit legii, toți străinii care vor să monteze implanturi trebuie să facă dovadă studiilor absolvite și trebuie să depună la Ministerul Sănătății un dosar pentru obținerea dreptului temporar de liberă practică. În realitate, puțini fac acest lucru, iar asta împiedică tragerea lor la răspundere în cazul unui malpraxis, cum s-a întâmplat și în situația descoperită de Inspectorul Pro.

Maria este una dintre pacientele care s-a lăsat pe mâna unei echipe de stomatologi italieni. S-a bucurat de un preț mai mic - 120 de euro în loc de 400 de euro pentru un implant și a decis să-și facă toată lucrarea cu tinerii practicanți.

Maria, pacienta: „Tot timpul erau alții. Atunci când mi-au dat lucrarea jos a durat 5 ore și ceva, aproape șase ore. Se vedea că nu au experiență”.

Citește și
inspectorul pro pensii
Funcționară filmată de Inspectorul Pro în timp ce primește o ”atenție”. Reacția șefilor

Consecințele pe termen lung au fost grave. Nu a primit garanție și s-a ales cu toate implanturile compromise. Unul dintre ele, fixat în sinus, îi da dureri groaznice și în prezent. Altul i-a picat la puțîn timp după montaj. Într-o a treia intervenție, medicii i-au uitat un pin de titan în maxilar.

Pacientă: „Acum nu se mai poate face nimic pentru că osul s-a distrus. Ar fi putut să ne spună că avem de-a face cu o echipă de medici profesori italieni, dar că o să ne lucreze practicanți”.

„Vorbim clar despre malpraxis. Este impardonabil să existe astfel de ilegalități”, spune Norina Forna, vicepreședintele Colegiului Medicilor Dentiști.

Ileana a pățit la fel. I-a căzut implantul după doar o săpătmână.

Ileana, Pacientă: „Aș fi vrut să le cer socoteală, dar cui? Cui? Pentru că ei nu mai vin la cabinetele unde noi am fost operați și nimeni nu știe nimic”.

Am plecat să lămurim acuzațiile pacientelor. Am aflat că stomatologii italieni, care le-au făcut lucrările, nu aveau drept de practică temporară în țară noastră. Colegiul Medicilor Dentiști a confirmat acest lucru.

Am refăcut, împreună cu Maria, întreg traseul pe care această l-a parcurs prin trei cabinete de implantologie. Potrivit legii, și medicii coordonatori sunt responsabili pentru lucrările prost făcute, nu doar tinerii practicanți.

Iată reacțiile primului stomatolog coordonator

Stomatolog coordonator: „Toate implanturile au fost puse de cursanți și de practicanți la toți pacienții. Ce problemă ați avut?”

Pacientă: „Mie mi-a picat implantul, eu am o lucrare provizorie și n-am dat de ei deloc”

Într-un punct de vedere oficial, medicul a susținut contrariul. Și anume că toate implanturile au fost făcute de specialist, nu de cursanți.

Stomatolog: „Cursanții au asistat la operațiile efectuate de către medicii tutori, aceștia având posibilitatea de a pune întrebări și de a obține răspunsuri”.

Filmare cu camera ascunsă

Reporter: „Dar tinerii aceștia, aveți idee, erau absolvenți de stomatologie sau erau în facultate, stagiari? Erau medici?”

Stomatolog: „Bineînțeles! Am avut actele lor în mâna! M-am dus cu ele la Colegiu!”

Medicul are un punct de vedere și față de aspectul financiar. Cursurile de "prezentare teoretică și practică a implanturilor" au vizat șapte pacienți și ar fi trebuit să fie gratuite, spune el. Pretinde că în momentul în care a aflat că pacienților li s-a cerut bani, a încetat colaborarea cu italienii.

Cel de-al doilea stomatolog coordonator are și el o reacție similară, atunci când pacienta îi cere explicații.

Filmare cu camera ascunsă

Stomatolog: „Au terminat cursul și au plecat oamenii. Tot ce vorbim acum este degeaba. Eu va spun prietenește acum. Că aia e fișa, ăla a fugit, ăla a venit, nu se rezolva absolut nimic. Părerea mea va spun. Ce să faceți, să mergeți după el la Roma? Eu mai știu ce a fost în 2017, nu mai știu ce am mâncat ieri!”

Medicul coordonator al celui de al treilea cabinet a vorbit fără perdea despre colaborarea cu grupul de stomatologi din Italia.

Filmare cu camera ascunsă

Reporter: „Dumneavoastră personal de ce n-ați mai colaborat cu ei?

Stomatolog: „Nu-mi plăcea față lor! Era o persoană, un reprezentant al firmei care nu-mi plăcea deloc. Era genul de papagal numai să facă o grămadă de combinații și nu-mi plăceau chestiile astea și imediat am renunțat. E un mare vagabond, sincer va spun. El aranja totul. El găsea cursanți, el găsea pacienți, el invartea totul. Problema lor, au comportamentul asta de persoane neserioase! Se plimbau de la unul la altul, probabil că dvs mai sunt și alți pacienți”.

La sesizarea noastră, Direcția de Sănătate Publică a declanșat o anchetă în toate cele trei cabinete. Pe lângă faptul că medicii coordonatori nu au putut prezența niciun document din care să rezulte colaborarea cu italienii, două dintre cabinete funcționau chiar și fără autorizație sanitară. În ambele cazuri, inspectorii DSP au aplicat sancțiuni.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății: „A fost aplicată persoanei juridice o amendă contravențională de 40.000 de lei și a fost emisă decizia de suspendare a activității”.

Reporter: „Au organizat aceste cursuri de implantologie fără să aibă la baza autorizația de funcționare?”

Sorina Pintea: „Da”

Deși am cerut puncte de vedere tututor medicilor coordonatori, unul a ales să nu comenteze.

În urmă acestor cazuri prezentate de Inspectorul PRO, Sorina Pintea a promis schimbarea legislației: medicii vor fi obligați să afișeze dreptul de liberă practică.

Celelelalte țări europene au legislații mult mai riguroase. În Anglia și Franța li se cere practicanților asigurare de malpraxis. În Austria și Belgia tinerii stomatologi au nevoie de parafă, iar în Germania cursanții sunt verificați amănunțit, astfel încât pot aștepta chiar și un an până să obțina dreptul de liberă practică.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult