VIDEO. Imagini filmate în clubul Colectiv pentru prima dată după 4 ani de la tragedie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Corespondentul Pro TV Cosmin Stan a avut acces vineri, 25 octombrie, în interiorul clubului Colectiv, unde, în ultimii ani au avut loc investigațiile procurorilor.
Locul arată neschimbat, iar urmele focului se văd peste tot.
Cosmin Stan: "Tocmai ce am intrat aici, în Clubul Colectiv, cel în care şi-au pierdut viaţa atât de mulţi oameni în urmă cu 4 ani. Este pentru prima dată când intru, nu am mai fost nici înainte aici şi evident nici după. Este pentru prima dată, la fel ca şi pentru dumneavoastră, aşadar vedem în premieră împreună ce a mai rămas în urma acelui incendiu care a luat atâtea vieţi. Aceasta este scena, aici trupa venise să îşi lanseze un album. O singură uşă au avut la dispoziţie, o singură uşă pe unde puteau pleca. Toată lumea a pornit buluc în momentul în care a izbucnit incendiul către acea ieşire. Era singura iesirre, o vedeţi, la aproximativ 10 metri, în cealaltă parte. Cu toţii s-au înghesuit aici şi gândiţi-vă câtă panică, cât haos. Atenţie acele uşi nu erau atât de larg deschise, era o singură uşă
Clubul a fost o capcană pentru cei care au venit aici. Să încercăm şi la cealalta toaleta. Atenţie ca spaţiul este foarte foarte strâmt şi nu ştim exact ce găsim pe aici.
Timpul parcă a încremenit, iată după 4 ani descoperim aceste mese arse la care tinerii veniseră să se distreze. Să stea ca între prieteni într-o vineri seara, să se simtă bine. Iată un pahar aici, o sticlă de apă dincolo, scrumiere. Au rămas încă pe mese fluturaşi, care anunţau un nou concert pe 4 noiembrie 2015. Care evident nu a mai avut loc niciodată".
Pereții negri, plasticul topit, cenușa - toate compun un tablou înfiorător, care aduce aminte de drama tinerilor care se aflau în club atunci când s-a produs nenorocirea!
La 4 ani de la tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni, nimeni nu a fost tras la răspundere. Procesul se află încă în prima fază, în care sunt audiaţi martori, în prima instanţă.
Unul dintre supravieţuitori şi-a pus capăt zilelor, doborât de durere pentru că iubita lui şi prietenii au murit în incendiul din club.
Între timp, mulţi dintre răniţi încă se tratează şi fac terapie pentru arsurile grave pe care le-au suferit pe 30 octombrie 2015.
Plângere penală împotriva lui Raed Arafat
O plângere penală a fost formulată de grupul civic Reset împotriva secretarului de stat Raed Arafat și a doi dintre șefii din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), după ce joi au fost făcute publice imagini cu primele momente ale intervenţiei pompierilor la incendiul de la clubul Colectiv.
Potrivit unui anunț al acestui grup pe Facebook, plângerea penală a fost formulată împotriva lui Raed Arafat, Orlando Șchiopu și Mihai Guță, care sunt acuzați de obstrucționarea justiției.
”În urma dezvăluirilor de ieri în care am aflat cu stupoare că șefii IGSU a tăinuit probe video importante cu primele minute ale intervenției în cazul Colectiv, grupul civic Reset a formulat un denunț împotriva conducerii IGSU:
- Raed Arafat - Orlando Șchiopu - Mihai Guță
pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal.
Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucționare a justiției și motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus.
Am știut cu toții cât de haotică a fost intervenția, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism și de empatie a „salvatorilor”, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund.
Suntem singuri și ne avem doar pe noi ! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie și solidaritatea noastră pot (re)construi țara în care vrem să trăim.” - se arată în mesajul grupului Reset.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 25-10-2019 16:38