La 4 ani de la tragedia din Colectiv, nu s-a găsit niciun vinovat. Stadiul anchetei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
64 de oameni au murit în acea noapte și în lunile care au urmat, plânși de părinți, frați și copii care se întreabă și acum cine a greșit și de ce după patru ani nu există nici un vinovat?
Rudele și supraviețuitorii acestui dezastru au cerut răspunsuri și o țară întreagă a așteptat o schimbare, dar și găsirea vinovaților.
Din păcate, asistăm la anchete fără sfârșit, și puține au fost măsurile luate după cumplitul incendiu care a distrus atâtea vieți și a lăsat răni adânci.
Acum patru ani, trupa Goodbye to Gravity îşi invita fanii la lansarea noului album. Peste trei sute de oameni au ajuns în clubul Colectiv şi nimeni nu se gândea că o seară alături de prieteni se va transforma în cea mai mare tragedie care a marcat România după revoluţie.
Imaginile surprinse atunci şi strigătele de ajutor sunt răvăşitoare. Haosul s-a instalat în fața clubului şi pentru că salvatorii nu ştiau ce să facă, civilii, mulţi dintre ei supravieţuitori din Colectiv, i-au ajutat pe cei arşi.
Un prim bilanţ anunţat în acea noapte cumplită vorbea despre 27 de oameni care şi-au pierdut viaţa şi 184 de răniţi internaţi în spitale din Capitală.
După ce autorităţile au arătat că nu sunt pregătite să gestioneze o astfel de catastrofă, deşi au susţinut contrariul, a urmat o a doua minciună legată de sistemul sanitar.
Numărul tinerilor ucişi a ajuns la 64 până în lună martie a anului următor. Însă unii dintre răniţi au primit o nouă şansă la viaţa - au fost transferaţi la clinici din străinătate.
Atunci a fost o revoltă naţională. Sute de mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut guvernului Ponta să plece. Premierul şi-a dat demisia şi împreună cu el au plecat toţi miniştrii, inclusiv Nicoale Banicioiu, ministrul sănătăţii. Hibele din sistem însă nu au fost rezolvate.
Eugen Iancu, președinte Asociația Colectiv, tatăl unui tânăr decedat la Colectiv: ”Schimbările sunt mult prea lente şi mult prea mici. E-adevărat câte-un pic, am mai dotat câte o secţie cu aparatura medicală."
Miha Grecea, supraviețuitor Colectiv: ”Se poate întâmpla oricând un accident şi să vedem că cu o astfel de atitudine de a ascunde lucrurile sub covor cum au autorităţile române în privinţa intervenţiei la situaţii de urgenţă nu putem ajunge departe”.
După 4 ani, avem 23 de pături pentru marii arşi în 4 centre medicale: Bucureşti, Braşov, Iaşi şi Timişoara.
Vinovaţii nu au fost pedepsiţi nici până acum. Ancheta penala a înaintat anevoios până când a ajuns în instanţă. Procesul în care sunt inculpaţi fostul primar de la Sectorul 4, patronii clubului Colectiv şi pompierii care ar fi închis ochii la neregulile din club şi firma care a montat artificiile este tot la început.
În acelaşi timp, 50 de părinţi ai victimelor care au murit în incendiu au depus la Parchetul General o plângere penală împotriva şefilor de la ministerul de interne şi de la cel al sănătăţii. De trei ani, ancheta bate pasul pe loc. Abia în urmă cu o săptămână au început audierile şi a dat explicaţii Raed Arafat. Nicoale Bănicioiu a refuzat să se prezinte.
Săptămâna trecută, imagini care confirmă, încă o dată, haosul de la intervenţia pmpierilor la club, au fost făcute publice, după ce pompierii le-au ţinut patru ani la sertar. Şi tot atunci, procurorii militari au început o anchetă
Maria Vârlan, mama unui tânăr decedat la Colectiv: ”Cei vinovaţi trebuie să plătească. copiii nu-i mai aduce nimeni înapoi dar vrem ca cei vinovaţi să plătească pentru ce s-a-ntâmplat aici. pentru că nu a murit 1, 2, 3, 4, 5... au murit 64, da.”
După 4 ani, cei dispăruţi au fost pomeniţi de rude, prieteni şi trecători, la altarul ridicat la Colectiv în memoria lor.
Şi tot după patru ani de durere, întrebări şi revolta, numărăm anchetele care bat pasul pe loc, iar pacienţii suferă din cauza infecţiilor nosocomiale din spitale care au ucis atâţia oameni nevinovaţi.
Cosmin Stan, corespondent ȘtirileProTV: ”În ciuda ploii, oamenii vin să își aducă aminte de oamenii care au dispărut în clubul Colectiv. Oamenii așteaptă să pornească într-un marș către clubul Colectiv. Dincolo de durere, oamenii așteaptă de 4 ani niște răspunsuri. Oamenii sunt cu atât mai furioși cu cât în urmă cu o săptămână au apărut imaginile cu primele minute ale intervenției. Dezamăgirea este foarte mare, pentru că după 4 ani aproape nimic nu s-a schimbat”.