Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii, ultimii din UE la utilizarea calculatorului. Ne pricepem însă la stat pe Facebook

Your browser doesn't support HTML5 video.

Calculatoarele sunt încă un mister pentru mulţi români, deşi ultimele generaţii s-au născut în "era internetului".

Potrivit datelor Eurostat, românii sunt pe ultimul loc la acest capitol din Uniunea Europeană. În timp ce în Finlanda sau Olanda peste 80% dintre locuitorii marilor oraşe au competenţe digitale de bază, în România abia 40% sunt în aceeaşi situaţie. Specialiştii spun că cei care nu se descurcă în faţa calculatorului au acces restrâns la informaţii, şi se angajează mai greu.

Cei mai mulţi salariaţi învaţa după angajare tainele lucrului pe calculator. Majoritatea sunt tineri, iar firmele le oferă cursuri intensive, inclusiv pentru noţiunile de bază. Sistemul de învăţământ din România nu pune accent pe digitalizare - competenţa de a lucra la calculator, spun specialiştii. Datele Eurostat arată că România se afla pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte capacitatea de a folosi tehnologia modernă. Doar 40% dintre românii din marile oraşe au această calitate, mai puţini decât în Bulgaria. Iar în mediul rural, doar 21% dintre români se descurcă pe calculator. În Finlanda sau Olanda însă, peste 80% din populaţia oraşelor mari are competentele de bază necesare utilizării calculatorul.

Competentele digitale ne-ar scuti de multe neplăceri, precum statul la coadă pentru a plăti taxe care se pot achita online.

Cei mai mulţi dintre cei care au acces la internet utilizează calculatorul doar pentru a accesa reţelele sociale, precum Facebook sau Instagram.

Citește și
digitalizare Selimbar
Primăria unei comune a desființat cozile de la ghișee și a digitalizat complet sistemul

La întocmirea acestui raport, Eurostat a luat în calcul populaţia cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani din Uniunea Europeană. În România au fost intervievate 10.000 de persoane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult