România este una dintre cele mai vulnerabile țări din Uniunea Europeană în fața atacurilor cibernetice
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din păcate, vulnerabile sunt inclusiv spitalele din România, acolo unde se duc cele mai grele lupte cu pandemia.
Serverele spitalelor din România nu au mai fost actualizate de mai bine de 17 ani.
Mircea Șcheau voluntar în cadrul programului CV-19 și consultant în securitate cibernetică: ”Spitalele din țara noastră sunt expuse atacurilor cibernetice datorită faptului că nu au mai fost făcute upgradeuri. Putem spune chiar că echipamentele tehnice sunt la fel de invechite ca și softul folosit. De asemenea, resursa umană este foarte solicitată”.
Mircea Șcheau susține că atacurile cibernetice asupra spitalelor pot determina pierderi omenești.
”Atacurile cibernetice asupra spitalelor poat să afecteze o componentă de menținere a vieții care este controlată computerizat. De exemplu dacă datele unui injectometru sunt alterate ar face obiectul unui atac ransomware, iar în acel moment vom avea de aface și cu pierderi omenești la fel cum s-a întâmplat în 10 septembrie într-un spital din Dusseldorf când aparatele medicale au fost inactivate”, menționează Mircea Șcheau.
Consultantul în securitate cibernetică a mai precizat: ”Au existat atacuri cibernetice și în România iar o parte din bazele de date au fost recuperate doar parțial și foarte greu. Sfatul meu este ca datele să fie salvate altfel decât pe stația de lucru. La nivel european au fost cerute ca răscumpărare sume care depășesc media de 200.000 de dolari. Una dintre cele mai importante resurse între medici și atacurile cibernetice este departamentul IT care trebuie să fie foarte bine pus la punct”.
Pierderile datorate atacurilor informatice sunt mai mari în acest moment decât pierderile datorate dezastrelor naturale. Piața neagră este alimentată de decizia companiilor de a plăti răscumpărările.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 20-11-2020 09:41