Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prima lege majoră AI, adoptată în Uniunea Europeană. Amenzi de 35 de milioane de dolari și interzicerea „scorului social”

Prima lege majoră a inteligenței artificiale a întrunit acordul tuturor statelor Uniunii Europene. Consiliul UE a declarat că a aprobat Legea AI – o reglementare revoluţionară care stabileşte reguli clare privind tehnologia inteligenţei artificiale.

”Adoptarea Legii AI este o piatră de hotar semnificativă pentru Uniunea Europeană”, a declarat Mathieu Michel, secretarul de stat pentru digitalizare al Belgiei, într-un comunicat, potrivit CNBC, preluat de news.ro.

Legea AI aplică o abordare bazată pe risc pentru inteligenţa artificială, ceea ce înseamnă că diferitele aplicaţii ale tehnologiei sunt tratate diferit, în funcţie de ameninţările percepute pe care le reprezintă pentru societate.

Legea interzice aplicaţiile AI care sunt considerate ”inacceptabile” în ceea ce priveşte nivelul de risc. Astfel de aplicaţii prezintă aşa-numitele sisteme de ”scorare socială” care clasifică cetăţenii pe baza agregării şi analizei datelor lor, a politicii predictive şi a recunoaşterii emoţionale la locul de muncă şi în şcoli.

Sistemele AI cu risc ridicat acoperă vehicule autonome sau dispozitive medicale, care sunt evaluate în funcţie de riscurile pe care le prezintă pentru sănătatea, siguranţa şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Acestea includ, de asemenea, aplicaţii ale AI în serviciile financiare şi în educaţie, unde există un risc de părtinire încorporat în algoritmii AI.

Citește și
ilikeit
Cele mai importante noutăți pe care le aduce Gemini, soluția de Inteligență Artificială a celor de la Google
Firmele IT din SUA în centrul atenţiei

Matthew Holman, partener la firma de avocatură Cripps, a spus că regulile vor avea implicaţii majore pentru orice persoană sau entitate care dezvoltă, creează, foloseşte sau revinde AI în UE – cu firmele de tehnologie din SUA în centrul atenţiei.

”Legea AI a UE nu seamănă cu nicio lege în altă parte de pe pământ. Creează pentru prima dată un regim de reglementare detaliat pentru AI. Giganţii tehnologiei au urmărit îndeaproape această lege în curs de dezvoltare. Au existat multe finanţări pentru sistemele AI generative destinate publicului, care vor trebui să asigure conformitatea cu noua lege, care este, în unele locuri, destul de oneroasă”, a spus Holman.

Comisia UE va avea puterea de a amenda companiile care încalcă Legea AI cu 35 de milioane de euro (38 de milioane de dolari) sau 7% din veniturile lor globale anuale – oricare dintre acestea este mai mare.

Schimbarea legislaţiei UE vine după lansarea ChatGPT de către OpenAI în noiembrie 2022. Oficialii şi-au dat seama la acea vreme că legislaţia existentă nu avea detaliile necesare pentru a aborda capabilităţile avansate ale tehnologiei AI generative emergente şi riscurile legate de utilizarea materialelor protejate prin drepturi de autor.

Când va intra în vigoare noua lege

Legea impune restricţii severe asupra sistemelor AI generative, denumite de UE AI ”cu scop general”. Acestea includ cerinţe de respectare a legislaţiei UE privind drepturile de autor, dezvăluiri de transparenţă cu privire la modul în care sunt antrenate modelele, testarea de rutină şi protecţia adecvată a securităţii cibernetice. Dar va dura ceva timp înainte ca aceste cerinţe să intre cu adevărat în vigoare, potrivit lui Dessi Savova, partener la Clifford Chance.

Restricţiile privind sistemele de uz general nu vor începe decât după 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii AI. Şi chiar şi atunci, sistemele AI generative care sunt în prezent disponibile comercial, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, Gemini de la Google şi Copilot de la Microsoft, beneficiază de ”o perioadă de tranziţie” care le oferă 36 de luni de la data intrării în vigoare pentru ca tehnologia lor să fie conformă cu legislaţia.

”S-a ajuns la un acord cu privire la Legea AI – şi acel regulament este pe cale să devină realitate. Acum, atenţia trebuie să se îndrepte către implementarea şi aplicarea efectivă a Legii AI”, a declarat Savova.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult