Pericol uriaș pentru utilizatorii de calculatoare din întreaga lume, care folosesc un sistem Windows. Oprirea suportului
După Windows7, care a fost unul din cele mai iubite sisteme de operare pentru calculatoare, a venit și rândul lui 8.1 să fie abandonat de compania mamă. Sistemul, care nu a fost unul dintre cele mai folosite, reprezentând tranziția către Windows 10, are totuși milioane de utilizatori în lume, mai ales pe laptopuri, din cauza faptului că are un consum de resurse mai mic decât Windows 10, oferind cam aceleași funcționalități.
Utilizatorii Windows 8.1 din toată lumea sunt sfătuiți să facă upgrade la Windows 10, pentru a nu fi în pericol să-și compromită datele, accesul la rețelele sociale sau chiar conturile bancar. Oprirea suportului a fost anunțată pentru ianuarie 2023, arată publicația Express.
Windows trebuie să își actualizeze laptopurile sau riscă să-și pună PC-ul în pericol grav din cauza hackerilor și a criminalilor cibernetici.
După data de 10 ianuarie 2023, utilizatorii Windows 8.1 nu vor mai primi asistență tehnică, ori actualizări de software și patch-uri de securitate - acestea din urmă fiind cruciale atunci când apar erori sau vulnerabilități de sistem.
Potrivit Statcounter, în octombrie 2022 Windows 8.1 a fost al patrulea cel mai utilizat sistem de operare al Microsoft. Aproximativ 2,45% utilizatori încă rulează Windows 8.1, ceea ce înseamnă că milioane de oameni nu vor mai putea, în câteva săptămâni, să descarce actualizări cruciale de securitate.
Microsoft trimitere remindere periodice utilizatorilor Windows 8.1 că trebuie să își actualizeze dispozitivul pentru a continua să beneficieze de asistență.
Într-o postare online, reprezentanții Windows au transmis: „Începând cu 10 ianuarie 2023, computerele care rulează Windows 8.1 vor funcționa în continuare, dar Microsoft nu va mai oferi următoarele: asistență tehnică pentru orice problemă, actualizări de software, actualizări de securitate sau patch-uri”.
NHS a pierdut 92 de milioane de lire sterline într-un atac„Deși ați continua să utilizați un computer care rulează Windows 8.1, fără actualizări de software și de securitate, computerul dumneavoastră va fi expus unui risc mai mare de infectare cu viruși și programe malware. Vă recomandăm să faceți upgrade la o versiune de Windows încă acceptată. Un dispozitiv nou care poate rula Windows 11 oferă o tranziție ușoară și o experiență grozavă” au precizat aceștia.
Însă, dacă veți alege să riscați și să folosiți în continuare Windows 8.1- pentru a economisi bani și să nu cumpărați alt dispozitiv- costurile pe termen lung ar putea să fie însemnate, arată sursa citată - nu numai timpul pierdut și stresul cauzat de un atac, ci și potențiale pierderi bănești.
Unul dintre cele mai cunoscute exemple de pericole ale utilizării unui PC care rulează un sistem de operare nesuportat a fost atacul ransomware WannaCry.
Atacul la nivel mondial a avut loc 2017, iar utilizatorii care au fost infectați cu malware s-au trezit cu toate informațiile criptate, pentru a le putea accesa fiind nevoiți să plătească răscumpărări.
Virusul ransomware a afectat în principal dispozitivele care rulau sisteme de operare rămase fără suport, iar sistemul de asigurări de sănătate NHS din Marea Britanie a pierdut 92 de milioane de lire sterline din cauza acestor atacuri, pentru că folosea Windows XP, care nu mai are suport din 2012.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: hackeri , pericole , ransomware , windows
Dată publicare: 05-12-2022 12:09