Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parcările publice, o sursă importantă de venit pentru primării. Cum funcționează sistemele inteligente

Your browser doesn't support HTML5 video.

Parcările publice au devenit o importantă sursă de venit pentru primării, acolo unde sunt folosite sisteme inteligente de supraveghere și este acceptată plata prin intermediul unor aplicații.

Peste 300 de oameni au descărcat soluția digitală folosită în Capitală, iar o companie din Cluj a implementat peste o sută de sisteme automate de parcare în toată țara. Urmăriți subiectul pe larg, sâmbătă, de la ora 10, în emisiunea ''iLIKE IT''.

În România sunt înmatriculate peste nouă milioane de autoturisme. În prea puține dintre orașele mari din țară sunt asigurate, însă, suficiente locuri de parcare. Soluții pentru a le folosi eficient pe cele existente sunt. În Cluj i-am cunoscut pe inginerii care au implementat peste o sută de sisteme inteligente de parcare în mall-uri, spitale sau insistuții publice. Sorin Anghel, specialist sisteme inteligente de parcare: ”Jos avem o buclă inductivă, care nu face altceva decât să semnalizeze terminalului de intrare prezența vehiculului. În clipa de față, mașina nu se află pe bucla inductivă.” Camerele LPR au la bază un soft care ajută la recunoașterea numerele de înmatriculare, dar analizează constant și activitatea din parcare. Știu câte mașini sunt staționate, care este cel mai aglomerat interval orar și ajuta la calibrarea costurilor. 

La fel de răspândite sunt, însă, și parcometrele stradale. Au avut succes în Brașov, Sibiu, Timișoara, Cluj și Iași. Marele lor avantaj este că se încarcă de la soare.

Sorin Anghel, specialist sisteme inteligente de parcare: ”Panoul solar, practic, încarcă tot echipamentul și nu mai este nevoie să lucrezi cu energie electrică de la rețeaua clasică.”

Citește și
pista
Pistele de bicicliști din România, transformate în parcări și pubele de gunoi. „Bani investiți aiurea”

În Capitală, autoritățile au mizat pe un sistem online. Staționarea în oricare dintre parcările publice din oraș poate fi achitată prin intermediul unei aplicații.

Aplicația este disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android și este gratuită. Odată ce ți-ai făcut cont eșți îndrumat către cele mai apropiate locuri de parcare din zonă în care te afli. Practic este o modalitate prin care poți să-ți asiguri un loc de parcare încă dinainte de a ajunge în punctul de oprire, iar totul se întâmplă printr-un singur click.

În Cluj, în schimb, am putea vedea în curând parcări inteligente supraetajate pentru biciclete. Într-un singur turn pot fi staționate peste 100 de biciclete. 500.000 de euro ar trebui să plătească municipalitatea pentru o singură parcare de genul acesta.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult