NASA a certificat primul sistem de nave spațiale private din istorie capabil să ducă oameni pe Stația Spațială Internațională
NASA a semnat marți Planul de Certificare a Calificării Umane pentru sistemul de transport al echipajului SpaceX, după o revizuire aprofundată a pregătirii de zbor, înainte de misiunea agenției SpaceX Crew-1 cu astronauți la stația spațială, anunțat agenția spațială americană.
Toate promoţiile de Black Friday 2020. Intră AICI ca să nu pierzi reducerile momentului!
„Sunt extrem de mândru să spun că readucem lansări regulate de zboruri spațiale umane pe pământ american cu rachete și nave spațiale americane”, a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine.
„Această etapă de certificare este o realizare incredibilă pentru NASA și SpaceX, care evidențiază progresele pe care le putem face colaborând cu industria comercială”, a mai spus acesta.
Crew Dragon, inclusiv racheta Falcon 9 și sistemele terestre asociate, este prima navă spațială nouă, echipată și certificată de NASA pentru zboruri regulate cu astronauți după aproape 40 de ani.
Mai multe evenimente decisive au deschis calea pentru această realizare, inclusiv teste de teren, simulări, teste de zbor fără echipaj și zborul de test SpaceX Demo-2 al NASA cu astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley la începutul acestui an.
„Certificarea ne mută de la faza de proiectare și testare la faza de rotație a echipajului, dar nu ne vom opri să ne asigurăm că fiecare zbor, inclusiv misiunea NASA Space Crew-1, va fi abordat cu aceeași rigoare pe care am pus-o la realizarea acestui lucru, cel mai bun sistem pentru astronauții noștri”, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat la Direcția Misiunii de Explorare și Operațiuni Umane a NASA.
Lansarea misiunii Demo-2 la 30 mai 2020 a marcat prima dată când astronauții au zburat la bordul rachetei și navei spațiale americane din SUA către stația spațială, iar o analiză extinsă a datelor zborului de testare a urmat întoarcerii în siguranță a lui Behnken și Hurley pe 2 august.
Înainte de Demo-2, NASA și SpaceX au finalizat mai multe zboruri demonstrative pentru a dovedi că sistemul era gata să fie pilotat de astronauți.
Zeci de teste finalizate cu succes
În 2015, echipele au finalizat un test de abandon a platformei Crew Dragon în timpul căruia nava spațială a demonstrat capacitatea de a scăpa de platforma de lansare în caz de urgență înainte de decolare.
În martie 2019, NASA și SpaceX au făcut un alt pas major spre restabilirea capacității de zbor spațial uman al Americii, atunci când Crew Dragon s-a întors în siguranță pe Pământ după ce a petrecut cinci zile acostată la stația spațială pentru misiunea NASA SpaceX Demo-1.
Zborul de testare a fost prima lansare, andocare și returnare a navei spațiale americane construite și operate comercial.
În ianuarie 2020, NASA și SpaceX au finalizat o demonstrație de lansare a navei spațiale Crew Dragon și a rachetei Falcon 9.
„Mulțumim NASA pentru sprijinul lor continuu acordat SpaceX și parteneriatului în atingerea acestui obiectiv”, a declarat inginerul șef al SpaceX, Elon Musk.
„Nu aș putea fi mai mândru de toată lumea de la SpaceX și de toți furnizorii noștri care au muncit incredibil de greu pentru a dezvolta, testa și zbura cu primul sistem comercial de zboruri spațiale umane din istorie care a fost certificat de NASA. Aceasta este o mare onoare care inspiră încredere în efortul nostru de a ne întoarce pe Lună, de a călători pe Marte și, în cele din urmă, de a ajuta umanitatea să devină multi-planetară”, a spus Musk.
Zeci de teste ale sistemului de parașute ale navei spațiale, care au început în 2016 și s-au încheiat anul acesta, au fost finalizate cu succes.
Au existat mai multe evenimente cheie din 2018, inclusiv finalizarea testării camerei de interferență electromagnetică pe Crew Dragon la fabrica SpaceX din Hawthorne, California și testarea camerei acustice de pe nava spațială la instalația de testare a Plum Brook Station a NASA de la Centrul de Cercetare Glenn din Ohio.
O navetă Falcon 9 va fi lansată pe 14 noiembrie
Sute de teste au fost efectuate pe cele opt motoare de abandon ale navei spațiale, care ar oferi astronauților o evadare din rachetă în cazul puțin probabil al unei urgențe la decolare.
NASA și SpaceX s-au coordonat, de asemenea, cu Forțele Aeriene ale SUA și Departamentul Apărării pentru a efectua instruire de salvare a echipajului.
Departamentul Apărării este pregătit să desfășoare operațiuni pentru a salva rapid și în siguranță astronauții în eventualitatea improbabilă a unei urgențe în timpul ascensiunii sau al coborârii.
„Parteneriatul NASA cu industria privată americană schimbă istoria zborurilor spațiale umane, deschizând accesul pe orbita joasă a Pământului și la Stația Spațială Internațională pentru mai mulți oameni, mai multă știință și mai multe oportunități comerciale”, a declarat Phil McAlister, director de dezvoltare comercială al NASA.
„Suntem cu adevărat la începutul unei noi ere a zborurilor spațiale umane”, a completat acesta.
Misiunea NASA SpaceX Crew-1 va fi primul zbor care folosește nava spațială certificată SpaceX Crew Dragon și va zbura cu astronauții NASA Michael Hopkins, Victor Glover și Shannon Walker și astronautul Soichi Noguchi de la Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) într-o misiune de 6 luni către și de la stația spațială.
Crew Dragon vizează lansarea unui Falcon 9 sâmbătă, 14 noiembrie, de la Complexul de lansare 39A de la Centrul spațial Kennedy al NASA.
Programul de echipaj comercial al NASA lucrează cu industria aerospațială americană pe măsură ce companiile dezvoltă și operează o nouă generație de nave spațiale și sisteme de lansare capabile să transporte echipaje pe orbita joasă a Pământului.
Odată cu certificarea NASA a sistemului de transport al echipajului SpaceX, agenția poate continua să folosească astronauți care zboară în mod regulat la stația spațială, punând capăt dependenței de Rusia pentru accesul la aceasta.
Transportul comercial către și dinspre laboratorul care orbitează va oferi timp suplimentar de cercetare și oportunități mai largi de descoperire.
De mai bine de 20 de ani, oamenii au trăit și au lucrat continuu la bordul Stației Spațiale Internaționale, avansând cunoștințele științifice și demonstrând noi tehnologii care ne permit să ne pregătim pentru explorarea umană pe Lună și Marte.
Sursa: NASA
Etichete: nasa , statia spatiala internationala , astronauti , certificare
Dată publicare: 12-11-2020 10:03