Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea care îi poate scăpa pe români de cozile la instituțiile statului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Desi suntem încă în stare de alertă, mulți români stau la cozi în fața instituțiilor statului pentru că nu își pot rezolva problemele online.

Senatorii au votat o lege care elimină toate hârtiile din administrația publică. Dacă actul va fi adoptat și de Camera Deputaților, fiecare instituție a statului va trebui să creeze o aplicație prin care să poată fi încărcate și eliberate toate tipurile de documente.

Trei ore la coadă, la Registrul Comerțului  

La un punct de lucru al Registrului de Comerț din Capitală, oamenii stăteau nu la una, ci la două cozi. Nelipsitele declarații tip au fost așezate pe mașinile din fata sediului. Acest antreprenor a așteptat la rând trei ore.

Bărbat: "Peste două zile trebuie să vin să stau iar la coadă trei ore să le ridic."

Bărbat: "Am de ridicat niște documente. Trebuiau trimise prin poștă, trebuiau să vină acum trei săptămâni și nu au venit. E a treia încercare când vin aici să stau la coadă să le iau."

Citește și
Legea mirosurilor, cerută de mii de români, adoptată în Parlament. Ce prevede
Legea mirosurilor, adoptată în Parlament. Cum vor stabili autorităţile "cât de tare pute"

Bărbat: "Din păcate nu le putem ridica online, iar instituțiile statului ni le cer în original. (Reporter: Deci le luați de aici și le duceți în altă parte). Exact."

Am găsit aceeași coada și în sectorul 2.

Bătrân: "Am încercat să facem programare online. E blocat, așa că am venit aici, stau la rând, încerc să nu mă enervez."

Bătrân: "(reporter: Se poate rezolva problema dumnevoastră și online?) Nu, am încercat, dar nu. E foarte primitiv."

”Fără hârtii în administrația publică”

 

Ca să forțeze intrarea României în realitatea prezentului, senatorii au adoptat legea "Fară hârtii în administrația publică".

Proiectul propus de USR presupune că toate instituțiile statului să își dezvolte aplicații prin care oamenii să poată depune și primi toate documentele de care au nevoie.

Cristian Ghica, senator USR (inițiatorul proiectului): "Legea asta a fost gândită ca să interconectăm toate instituțiile publice."

Senatorii își doresc că odată ce un act este emis de o instituție, nu cetățeanul să fie responsabil să îl trimiță dintr-o parte în alta, ci funcționarii statului.

Adoptată de Senat, legea ajunge pe masa deputaților. Daca va intra în vigoare, rămâne de văzut în ce măsură proiectul va fi pus în practică.

România are o istorie tristă a încercărilor de digitalizare. Desi s-au cheltuit în ultimii ani sute de milioane de euro pentru soft-uri și servicii IT, suntem pe ultimul loc în Europa când vine vorba de digitalizarea serviciilor oferite de instituțiile publilce, potrivit EUROSTAT.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult