Modifica setarile cookie
Toate categoriile

La Iași începe campionatul mondial de eSports. Premiile sunt în valoare de 500.000 de dolari

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se fac ultimele pregatiri la Iași, pentru campionatul mondial de eSports, care începe vineri. Sute de jucători profesioniști din întreaga lume vor concura timp de 10 zile.

Luptele se dau în 7 categorii de jocuri, iar echipele câştigătoare vor fi premiate, la finalul competiţiei, cu sume între 70.000 şi 100.000 de euro.

700 de jucători profesionişti din 120 de ţări vor concura la 3 categorii: jocuri pe computer, pe consolă şi pe telefoane mobile.

Echipa României pentru campionatul de Dota este formată din 5 tineri cu rezulatate excepţionale în joc. Ionuţ Muşat, gamer: "În primul meci de pe 26 vom juca împotriva Iordaniei. Și în al doilea vom juca împotriva Mongolilor. Eu sunt incredibil de entuziasmat, mă bucur că pot să mă joc pe scenă, e întotdeauna foarte fun."

Premiile vor fi consistente, promit organizatorii. Mihai Cotos, manager eveniment: ”Premiile sunt în valoare de 500.000 de dolari și se împart în funcție de joc și în funcție de numărul de sportiv din fiecare echipă. Counter-Strike GO și DOTA - pentru aceste două categorii sunt de 100.000 de euro pentru fiecare joc”. Concurenţii vor juca pe scene special amenajate. Trei astfel de construcţii au fost ridicate în apropierea Palatului Culturii. Iar spectatorii vor putea privi desfășurarea jocurilor pe ecrane uriaşe.

Citește și
iLikeIT
Cum putem crea efecte cu ajutorul aplicației Simulon. Ce ar trebui să știe utilizatorii de iPhone

Cristian Nistor, manager eveniment: "Investiția a fost pe măsură, am avut un buget de 7 milioane € aprobat. Așteptăm un public de opt 8-10 mii de oameni la scenele de gaming."

Ediția din acest an vine cu o noutate: la campionat vor participa şi fete. Echipa feminină de CounterStrike a României va fi condusă de Ana Dumbravă, tânăra care a devenit la începutul acestui an cea mai bună jucătoare din lume.

Mihai Cotos, manager eveniment: ”Este prima oară când s-au întâmplat calificări pentru acest joc la categoria de fete și noi suntem mândri de echipa noastră.” Industria de gaming crește de la un an la altul. În 2022, de exemplu, în București existau 110 companii de jocuri video, în Cluj Napoca 38, iar în Iași 12. Împreună, aceste 160 de firme au generat venituri de peste 300 de milioane de dolari.

Tudor Daescu, expert gaming: "Este industria creativă din România care aduce cei mai mulți bani din țară, 312 milioane de dolari, care vin în România pe niște jocuri dezvoltate în România de tinere talente.” Campionatul începe vineri, 25 august, cu o ceremonie care include, printre altele, spectacole cu drone, mapping 3D și focuri de artificii.

”Bătăliile” durează 10 zile, iar la final, fanii vor avea parte de 3 zile de concerte, unde vor avea ocazia să îi asculte, printre alții, pe Tom Odell, Lost Frequencies și BUG Mafia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult