Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experții susțin că au descoperit al optulea continent de pe Terra. Unde se află. HARTĂ INTERACTIVĂ

Sub apele Pacificului, la o adâncime de aproape 1.000 de metri se află al optulea continent de pe planetă, au confirmat oamenii de știință.

Experții au afirmat că masa terestră scufundată, numită Zealandia, ar fi fost un întreg continent, însă acum s-a confirmat acest lucru, iar experții au pus bazele unei hărți interactive, prin care continentul poate fi analizat în amănunțime, transmite Business Insider.

Cercetătorii de la GNS Science din Noua Zeelandă au anunțat că au cartografiat forma și dimensiunea continentului în detalii cu o exactitate fără precedent. Ei au plasat hărțile pe un site web interactiv, astfel încât utilizatorii să-l poată explora.

„Am creat aceste hărți pentru a oferi o imagine exactă, completă și actualizată, mai bună decât înainte”, a precizat Nick Mortimer, cel care a coordonat proiectul.

Hărțile dezvăluie noi informații despre cum s-a format Zealandia înainte de a fi scufundată sub apă acum câteva milioane de ani.

Citește și
Scena din filmul ”Lost Continent”, din 1951
O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperită sub Canada

Suprafața acesteia este de aproape cinci milioane de kilometri pătrați, aproximativ jumătate din dimensiunea Australiei, dar doar 6% din continent se află deasupra nivelului apei. Această suprafață este reprezentată de insulele nordice și sudice ale Noii Zeelande și de Noua Caledonie.

A doua hartă realizată de oamenii de știință GNS relevă tipurile de crustă care alcătuiesc continentul subacvatic, cât de veche este crusta și defectele majore.

Crusta continentală este cea mai veche și mai groasă crustă a Pământului, care formează mase terestre. Este prezentată în roșu, portocaliu, galben și maro. Crusta oceanică, care este în general mai tânără, este în albastru. Triunghiurile roșii arată unde sunt vulcanii.

Harta face parte dintr-o inițiativă globală de cartografiere a întregului fund al oceanului planetei până în 2030.

Conceputul de „Zealandia” se referea inițial la Noua Zeelandă  

Conceptul de Zealandia are 25 de ani. Geofizicianul Bruce Luyendyk a inventat termenul în 1995.

Luyendyk a declarat că nu a intenționat niciodată ca termenul să descrie un nou continent. Mai degrabă, numele se referea inițial la Noua Zeelandă și la o colecție de bucăți de crustă scufundate, care au rupt vechiul supercontinent Gondwana acum aproximativ 85 de milioane de ani.

„Motivul pentru care am venit cu acest termen este din comoditate. Sunt piese ale aceluiași lucru atunci când te uiți la Gondwana. Așa că m-am gândit: „De ce continuați să numiți această colecție de piese ca lucruri diferite?”, a spus Luyendyk.

Gondwana s-a format atunci când vechiul supercontinent al Pământului, Pangeea, s-a împărțit în două fragmente. Laurasia din nord a devenit Europa, Asia și America de Nord. Gondwana din sud s-a dispersat pentru a forma Africa modernă, Antarctica, America de Sud și Australia.

Forțele geologice au continuat să rearanjeze aceste mase terestre, iar Zealandia a fost cufundată sub valuri la aproximativ 50 de milioane de ani după ce s-a rupt Gondwana.

Zealandia îndeplinește toate condițiile pentru a fi numită continent  

Până în 2017, Zealandia a fost clasificată ca „microcontinent”, precum insula Madagascar. Dar, potrivit lui Mortimer, Zealandia îndeplinește toate condițiile pentru a fi numit continent: are limite clar definite, ocupă o suprafață mai mare de un milion de kilometri pătrați, este ridicată deasupra scoarței oceanice înconjurătoare și are o crustă continentală mai groasă decât acea crustă oceanică.

Prin urmare, aceste noi hărți oferă dovezi suplimentare că masa subacvatică ar trebui considerată al optulea continent, a adăugat Mortimer.

„Dacă am putea elimina oceanele lumii, ar fi destul de clar că Zealandia iese în evidență. Dacă nu ar fi nivelul oceanului, cu mult timp în urmă am fi recunoscut Zealandia pentru ceea ce a fost, un continent”, a declarat el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult