Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum poți deveni nemuritor într-un univers virtual. O companie testează așa-numita „nemurire digitală”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă ar exista o modalitate prin care ați putea fi nemuritori, într-un univers paralel, ați da curs acestei opțiuni? O companie cu sediul în Praga testează așa-numita „nemurire digitală”.  

Cu ajutorul inteligenței artificiale, utilizatorii se pot clona și vor putea interacționa cu cei dragi chiar dacă nu mai sunt pe lume.

O astfel de acțiune, ce părea odată imposibilă, poate fi realizată cu ajutorul tehnologiei Metaverse. Putem îmbrățișa o persoană, chiar dacă ea se află într-o altă țară. Primul pas este să ne punem ochelarii de realitate augumentată.

În lumea virtuală, utilizatorii pot interacționa între ei în timp real, participa la evenimente, cumpăra sau vinde bunuri virtuale.

O companie cu sediul în Praga vrea să ducă lucrurile chiar mai departe. Cu ajutorul inteligenței artificiale, specialiștii creează avataruri digitale care pot simula vocea și mișcările unei persoane, astfel încât acestea să fie disponibile și după moartea utilizatorului.

Citește și
clone
O armată de clone ar putea să ne înlocuiască treburile zilnice, astfel încât să nu mai fie nevoie să muncim. Ce spun experții

Artur Sychov, fondatorul și directorul general al companiei „Somnium Space”: ”Folosind realitatea virtuală, putem să înregistrăm modul în care te miști sau felul cum vorbești, apoi îți putem crea o clonă digitală într-un spațiu virtual și, fie că mai trăiești sau nu, clona ta digitală poate să fie în continuare prezentă în acel spațiu virtual și interacționa cu ceilalți”.

Fondatorul companiei a făcut și o demonstrație, ca să arate cum vorbește cu avatarul lui, în metavers.

„- Salutare! Eu sunt Artur, clona ta digitală. - Ba nu! Eu sunt Artur! Cine ești, de fapt? - Văd că încerci să faci o glumă. Cred că te-ai scurtcircuitat”.

Consecințele juridice încă nu pot fi reglementate

Între 50 și 250 de utilizatori testează această platformă virtuală în fiecare zi.

Arthi Nachiappan, Sky News: ”Reprezentanții companiei „Somnium Space” spun că nu stochează aici, la sediul firmei din Praga, datele utilizatorilor pentru care au realizat avataruri, ci toate datele sunt păstrate în calculatorul de acasă al utilizatorului. Ceea ce înseamnă că au control deplin asupra lor. Întrebarea care se pune acum este cine le va prelua atunci când veți muri?”.

Consecințele sunt încă analizate.

Elaine Kasket, psiholog expert în probleme cibernetice: ”În cazul în care un actor nu foarte bun face rost de informații la scurt timp după moartea persoanei care a inspirat avatarul, înainte ca familia să apuce să se lămurească ce se va întâmpla cu moștenirea digitală, acea persoană ar putea fi imitată în mod diferit, care nu-l reprezintă. O asemenea situație pur și simplu nu este reglementată”.

Compania din Praga se pregătește să lanseze noua tehnologie la sfârșitul acestui an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult