Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Copacii pot fi salvați cu un tomograf special. Cum funcționează aparatul, folosit şi în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un tomograf care scanează trunchiul copacilor îi poate salva pe cei sănătoși de la tăiere, iar pe cei bolnavi îi pune pe lista neagră, înainte să cadă.

Cu ajutorul unui astfel de aparat au fost testați în ultimele zile arborii seculari din parcul din Târgu Jiu, unde se află operele lui Constantin Brâncuși. Masa Tăcerii a scăpat la limită acum câțiva ani. Un arbore gros a căzut chiar între scaunele de piatră de o valoare inestimabilă.

Copacii sunt pregătiți ca la ecografie. În trunchi sunt înfipte câteva cuie, conectate la senzori. Vibrațiile unui ciocan arată imediat în ce stare se află „organismul". Un diagnostic bun salvează arborele de la operație, adică de la tăiere.

Claudiu Grecea, angajat Primăria Târgu Jiu: „Fiecare copac va avea o fișă, se va monitoriza anual și vedem unde sunt mici defecte de suprafață, cum evoluează în timp și atunci se poate lua o hotărâre. De exemplu, acest pom are un defect minor de suprafață, nu necesită intervenție asupra lui, nu e ceva grav.”

În urmă cu trei ani, după ce furtuna a doborât un arbore printre scaunele din piatră din jurul Mesei Tăcerii, Primăria a început să curețe arborii uscați. Operațiunea a fost sistată când un muncitor a fost strivit de un copac. Acum două luni, alți copaci au căzut lângă operele lui Brâncuși.

Citește și
padure cu 33 de copaci
Pădurea cu doar 33 de copaci. Unde se află și ce se întâmplă acolo de Crăciun

Localnic: „Nu poți ține arborii ăștia 1.000 de ani. Au, probabil, câteva sute.”

Localnic: „Când ai tăiat să și plantezi. Să pună altceva în loc.”

Doru Strâmbulescu, director Centrul „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu: „S-a propus înlocuirea cu alți arbori ornamentali care să mărginească, să delimiteze „Axa Brâncuși”. E un proces de lungă durată."

Astfel de aparate mai sunt în București, dar și în Cluj-Napoca, unde tomograful pentru copaci este folosit în parcuri și cartiere.

Mirela Bălan, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: „Evităm tăierile nenecesare de arbori. Cu ajutorul său detectăm, practic, copacii care au probleme, de la sănătatea radacinei până la sănătatea tulpinei."

Un tomograf pentru copaci costă 25.000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult