Cât va conta inteligența artificială în firmele din România, potrivit unui studiu PWC: „Trebuie să ne adaptăm”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Inteligența artificială va executa într-un timp mai scurt mare parte din sarcinile pe care le fac acum oamenii. Specialiștii spun că vor apărea și meserii noi, dar angajații trebuie să învețe să lucreze cu noile tehnologii.
Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, realizat la nivel global în rândul a peste 50 de mii de angajați, inclusiv din România, inteligența artificială va fi folosită în majoritatea companiilor. Ea ar putea înlocui între 5 și 10% din locurile de muncă din fiecare organizație.
În prezent, inteligența artificială este folosită în special în IT, dar și companiile din energie, medicină sau apărare sunt interesate. Angajații, în schimb, se raportează diferit la schimbările de pe piața muncii.
Aproape 30% din cei care fac parte din generația X, cu vârste între 43 și 58 de ani, NU cred că inteligența artificială va avea un impact și le va afecta meseria. În schimb, cei mai mulți din generația Millennial, cu vârste între 27 și 42 de ani, consideră că îi va ajuta să fie mai productivi și vor dezvolta astfel noi abilități.
Femeie: „Ne ajută. Atâta timp cât o folosim într-un scop constructiv, ne ajută scutind din timp, scutind din drumuri , dar, repet nu să socializăm mai puțin, să nu mai ieșim din casă deloc – adică, cu dozare”
Tânără: „Trebuie să ne adaptăm și atunci o să fie bine. Fără noi nu cred că se descurcă inteligența”
Tudor Iliescu, antreprenor IT: „Ştiam faptul că școala nu ne pregătește suficient pentru piaţa muncii, ce nu ştiam este că nu este suficient să fii inteligent și ambiţios, trebuie să fii foarte dispus să te dezvolţi de ce ai învăţat și să fii dispus să preînveți anumite lucruri și să te adaptezi la noile realități, care înseamnă să foloseşti inteligența artificială. Cea mai importantă abilitate este curiozitatea, trebuie să fim curioşi şi să schimbăm ceea ce ştiam că facem bine.”
În România, 37% dintre angajați susțin că au aptitudini care nu se regăsesc în diplomele pe care le au, iar 31% cred că diplomele sunt formale și nu sunt relevante pentru locul de muncă.