Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Astronomii au dezvăluit cea mai detaliată hartă 3D a Căii Lactee. FOTO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Astronomii au dezvăluit cea mai detaliată hartă 3D a Căii Lactee.

 

Harta a fost construită din datele colectate de observatorul Gaia al Agenției Spațiale Europene, transmite The Guardian.

Harta conține suficiente detalii pentru ca astronomii să calculeze masa galaxiei. La rândul lor, acestea vor oferi indicii despre modul în care s-a format Sistemul Solar și viteza cu care s-a extins Universul încă de când s-a format.

Gaia orbitează planeta dintr-o poziție gravitațional stabilă, cunoscută sub numele de punct Lagrange, acel punct unde atracția Soarelui într-o parte și a Pământului în cealaltă direcție, fac ca satelitul să rămână pe loc și să se miște odată cu Pământul, cu aceeași viteză, în jurul Soarelui. În ultimii șapte ani, sonda a măsurat pozițiile și viteza a aproape două miliarde de stele.

Floor van Leeuwen, care gestionează procesarea datelor pentru Gaia la Institutul de Astronomie, a declarat că o mulțime de date le-a permis astronomilor „să analizeze vecinătatea noastră stelară și să abordeze întrebări cruciale despre originea și viitorul galaxiei noastre”.

Citește și
gaura neagra
Descoperire uimitoare. Ce au văzut oamenii de știință într-o gaură neagră supermasivă

„Gaia analizează cerul de șapte ani, cartografiind pozițiile și viteza stelelor. Datorită telescoapelor sale, avem în posesia noastră cel mai detaliat atlas 3D de miliarde de stele asamblat vreodată”, a declarat Caroline Harper, șefa Departamentului Științific al Agenției Spațiale din Regatul Unit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult