Arta cu ajutorul tehnologiilor. Cei mai în vogă artiști de pe glob, la iLikeIT
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cel puțin asta susțin cei mai populari artiști ai momentului. Pentru ei, inteligența artificială face parte din procesul de creație.
Vedem cum a evoluat arta în 2023 la iLikeIT.
Cea mai populară operă de artă a momentului a fost cumpărată recent de Muzeul de Artă Modernă din New York. Se numește "Unsupervised" și este creația lui Refik Anadol, un artist de origine turcă, stabilit în Statele Unite. Mii de oameni din întreaga lume vin să-i admire arta în fiecare zi. Refik Anadol, artist: „Ar trebui să vă arăt asta. Este ceva la următorul nivel. Ce vezi pe partea din dreapta este complet nerealist. Aici sunt doar imagini generate de inteligența artificială, potențiale vise ale inteligenței artificiale, iar ceea ce facem aici este să navigăm prin arhiva Muzeului de Artă Modernă și reconstruim aceste potențiale vise.”
Practic, artistul se folosește de imagini din arhiva muzeului pentru a genera, prin intermediul inteligenței artificiale, o lucrare digitală în continuă schimbare. Totul este afișat pe un ecran LED imens, care acum face parte din colecția permanentă a Muzeului de Artă Modernă din New York.
Refik Anadol, artist: „Anul trecut am asistat la descoperiri uimitoare în zona de cercetare a inteligenței artificiale. Platformele Dall-E, Dall-E 2 create de Open AI, CHAT GPT, Stabble Diffusion, Midjourney. Toate urmează un tipar asemănător. (...) Ce m-a inspirat pe mine a fost ideea de a utiliza tehnologia într-un mod diferit față de cel în care ne este prezentată. În acest context, "Unsupervised", lucrarea mea expusă acum la MoMA, nu urmărește exact traseul datelor. Nu încearcă să imite realitatea, ci încearcă să viseze și să speculeze imaginația unei mașinării.” Refik Anadol, artist: „Sunt de părere că algoritmii inteligenței artificiale au un alt scop. Este ca și cum ar încerca să găsească limbajul umanității folosindu-se de amintiri colective pentru a crea vise colective și ulterior o conștiință comună. În viitorul apropiat vom pune la îndoială creativitatea, ne vom întreba ce este real și ce nu și cred că trebuie să fim pregătiți.”
La fel de implicat în creațiile sale este și Oki Sato - un artist și designer de origine japoneză cunoscut pentru stilul său minimalist inconfundabil. Oki Sato, artist: „Un proiect trebuie să fie prietenos cu mediul, să fie ușor de folosit. Cred că acesta este cel mai important factor atunci când ești designer. Nu sunt tocmai interesat de culori, de estetică, ci mai mult de povestea obiectului”.
Oki Sato a creat și cazanul de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2021. O randare digitală 3D pentru care a lucrat doi ani.
Oki Sato, artist: „Un designer este asemănător cu un chef. Unui chef îi place să lucreze cu anumite legume sau tipuri de carne, dar eu sunt mai mult ca o mamă care încearcă să gătească ceva. Când deschizi frigiderul, găsești tot felul de lucruri care te inspiră, atunci apar ideile noi. Eu vreau să fac design. Sunt dependent de design. Când încep să desenez, când văd prototipuri fizice sau când îmi văd produsele în magazine, sunt momente magice pentru mine.”
Un alt artist internațional cunoscut pentru lucrările sale digitale este Andreas Resinger. El se folosește de inteligența artificială pentru a crea obiecte și spații nerealiste. Este urmărit de peste 500.000 de oameni pe Instagram. Colegul nostru, Cosmin Stan, a stat de vorbă cu el aici, în București, după apariția sa la conferința internațională Creativity4Better. Andreas Resinger, artist: „În multe dintre proiectele mele îmi place să creez conexiuni între lumea fizică și cea digitală, uneori sunt mai liniare, alteori mult mai conceptuale”.
Cosmin Stan: Cum crezi că arta digitală poate să fie folosită ca o unealtă pentru schimbare?
Andreas Resinger, artist: „Sunt mai multe modalități. Una dintre ele stă în a crea o cerere pentru ceva înainte ca acel ceva să existe în lumea fizică, iar acesta este un scenariu ideal pentru a evita risipa de resurse”.
Un exercițiu pe care l-a pus în practică și el, atunci când a creat cea mai populară lucrare a sa – un scaun acoperit cu petale de flori roz, pe care l-a numit „Hortensia" – o randare 3D digitală care a devenit extrem de populară în mediul virtual. Andreas Resinger, artist: „Lucrez cu instrumente digitale de mai bine de 15 ani și sunt foarte inspirat de natură. Am explorat cu texturi digitale și am încercat să extrag acest sentiment, această sensibilitate, acest sentiment tactil”.
Și asta nu este tot. În 2021, a fost creată și o versiune reală a acestui scaun virtual. Un obiect de decor acoperit cu peste 30.000 de petale din material textil. O premieră globală pentru piața de design interior.
Andreas Resinger, artist: „Această colaborare nu a fost doar pentru a face acest concept disponibil pentru toată lumea, ci și pentru a oferi o altă viață acestui scaun.” Cei care își doresc un astfel de scaun plătesc între 3.500 și 5.000 de euro. Costurile diferă în funcție de dimensiunile dorite și materialele folosite. Artistul din Argentina a creat și locuințe virtuale care au fost vândute apoi pe sume impresionante.