România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește folosirea internetului de către vârstnici
Your browser doesn't support HTML5 video.
Peste trei sferturi din gospodăriile din țară au acces la internet, în creștere față de anul trecut. S-a mărit și numărul celor care își petrec timpul online. 8 din 10 români folosesc frecvent internetul la serviciu sau acasă în timpul liber. În special tinerii, sunt atrași de tehnologie. În același timp, doi din cinci vârstnici, nu au avut curiozitatea sau măcar șansa să intre vreodată pe internet.
Internetul este folosit cel mai des București și în vestul țării, unde 9 din 10 oameni se conectează fie de pe telefon, fie de pe laptop sau tabletă. Mulți spun că țin astfel legătura cu cei dragi.
Reporter: „Văd WhatsApp?”
Femeie: „Da, vorbesc dincolo cu cealaltă nepoată. În Anglia.”
Reporter: „V-ați obișnuit?”
Femeie: „Da.”
Reporter: „Cine v-a învățat?”
Femeie: „Nepoatele. E mai simplu, suni, nu răspunde, îi trimit mesaj.”
Reporter: „Ce v-ați face fără internet?”
Bărbat: „Cred că aș intra în sevraj. Oamenii sunt cam dependenți.”
Femeie: „Intru nu neapărat mult, dar des. Intru, ies, intru, ies. Urmăresc dacă, de exemplu, am nevoie de o adresă. Caut orarele care mă interesează. Mai socializare cu prieteni, cu colegi.”
Datele Institutului Național de Statistică arată că peste trei sferturi din gospodăriile din toată țara au acces la internet. Dintre acestea, mai puțin de 40% sunt la sate.
Așa se face că peste 82% dintre români folosesc internetul, în creștere cu 3 procente și jumătate fără de anul trecut.
Dacă vorbim despre tineri, aproape toți, adică 95%, au declarat că-și petrec des timpul online. În schimb, persoanele între 55 și 74 de ani folosesc mult mai puțin internetul. Peste 40% au spus că nu au intrat niciodată pe internet.
Sunt însă și seniori care nici nu-și închipuie viața altfel.
Bărbat: „Îmi iau informațiile de zi cu zi, fie de un medicament, fie de poziționare a unei mănăstiri, a unei străzi. La o anumită vârstă ești mai singur, așa iei legătura cu prietenii, mai vezi una, alta, mai primești o informație.”
Femeie: „În fiecare zi, folosesc de mai multe ori, pentru diferite situații. Și la muncă și acasă. Vorbim și în străinătate, plus diferite plăți pe care le facem pe internet.”
Tehnica ajută foarte mult. E necesară în viața de zi cu zi, în timpurile de astăzi.
România este însă pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește folosirea internetului de către vârstnici.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!