Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A apărut mașina electrică pe care nu trebuie să o bagi în priză. Cum se încarcă singură

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autoturismele electrice sunt deja o constantă pe piața auto, iar marii producători se luptă să ofere modele cu o autonomie cât mai mare. 

Însă o micuță companie germană vine cu o abordare inovatoare: a creat un autoturism care se încarcă direct de la soare, cu ajutorul unor panouri solare instalate pe acoperișul mașinii.

Autoturismul solar, botezat "SION", a fost creat de un start-up din Munchen, compania Şino Motors. Mașina se încarcă de la soare și are o autonomie de mers de 35 de kilometri. Pare puțin, dar e suficient pentru un drum în oraș. Odată ce și-a terminat rezerva de energie solară, autoturismul poate trece pe baterie, care îi asigură o autonomie de 250 de kilometri.

Laurin Hahn, fondator Sono Motors: "Prețul, autonomia și infrastructura sunt principalele obstacole ale mașinilor electrice. Noi credem că putem elimina două din trei obstacole dacă integrăm panouri solare: autonomia de mers și infrastructura de încărcare."

Laurin Hahn a fondat compania împreună cu un coleg de clasă. La început au lucrat într-un garaj și s-au finanțat din donații. Ultima oară au primit aproximativ 50 de milioane de euro. Totul e diferit față de marile companii auto... numai experiența din spatele volanului e una comparabilă.

Citește și
Dacia Spring: Design îndrăzneț pentru cea mai ieftină mașină electrică din Europa
Dacia Spring: Design îndrăzneț pentru cea mai ieftină mașină electrică din Europa

Janna Linke, reporter n-tv: "Am condus mașina destul de mult și e ca și când ai conduce orice alt autoturism electric. Dar ceea ce face diferența este display-ul solar și mușchiul din interior, care are rolul de a filtra praful din aer."

Și sunt destui cei interesați să cumpere un asemenea autoturism.

Edgar Terre, client: "Ceea ce m-a convins a fost panoul solar, în combinație cu electricitatea. Mașina se încarcă atunci când e parcată, ceea ce e minunat. Ești cu adevărat independent."

Și alte companii testează panourile solare ca alternativă la priză și cablu. De exemplu, compania japoneză Toyota oferă un model Prius dotat cu un panou solar. Dar, cel puțin pentru moment, autoturismele solare sunt încă la început. Modelul Sion va fi lansat pe piață în toamna anului viitor, la un preț de 25.000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult