În această săptămână laptele ar urma să se ieftinească cu 20%. Cum s-a ajuns la aceste prețuri și cine taie din câștiguri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deși inflația este mare, Consiliul Concurenței investighează câțiva producători români pentru a vedea dacă nu cumva s-au înțeles să scumpească suplimentar produsele.
De la 1 mai, un litru de lapte ar urma să se ieftinească cu 20%, potrivit promisiunii Guvernului. În aceste zile, Consiliul Concurenţei discută cu companiile care vor să facă parte din acordul voluntar pentru ieftinirea laptelui. Retailerii ar urma să scadă prețul cu 10%, iar procesatorii cu 10%,
În magazine, un litru de lapte a ajuns să coste 10 lei sau chiar mai mult. Cum s-a ajuns la aceste prețuri a explicat Ionuț Lupu, directorul Asociației Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", la emisiunea iBani, prezentată de Ștefana Todică.
Ionuț Lupu: "În momentul de față, laptele de la poarta fermei pleacă între 1,5 și 2,2 lei la care bineînțeles se adaugă TVA plus anumite bonusuri legate de calitatea laptelui. În zona de procesare sunt o serie de costuri legate de pasteurizare, inclusiv transport, urmând zona de retail. Acolo sunt niște adaosuri și niște condiții comerciale care pe noi, fermierii, de multe ori suntem puși în imposibilitatea de a le explica."
Adaosul în magazine este mai mare în România față de alte țări
"În momentul de față, în România, această verigă reprezintă contribuie cu aproximativ 45-50% iar în Franța vorbim de doar 22%. Așadar, este un decalaj foarte mare și ne întrebăm de ce, care sunt mecanismele care se află în spatele acestei situații", a mai spus Ionuț Lupu.
Reprezentanții marilor rețele comerciale nu au răspuns până la această oră solicitării de a explica felul în care este compus prețul.
Pe de altă parte, subvențiile pentru fermierii din România sunt mici, în comparație cu alte țări europene.
Ionuț Lupu: "Dacă în România, în momentul de față vorbim de o subvenție pe o fermă de pe animale cuprinsă între 300 în cazul fermelor mai mari și până la 500 euro în cazul fermelor mici și medii, în Ungaria vorbim de subvenții de peste 800 euro. Mai mult, laptele care pleacă din Ungaria dintr-o fermă maghiară către procesare, fie că această fabrică unde se procesează laptele este în România sau în Ungaria, costul aferent transportului este decontat de către stat. (...) Așadar, în momentul de față fermierul român este clar pus într-o condiție de incorectă în piață, pentru că ei vin cu prețuri mult mai mici."