Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”iBani”. Specialiștii ne sfătuiesc să punem bani deoparte din clipa în care luăm salariul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Importanța unui cont de economii nu a fost nicicând mai evidentă ca în ultimul an, când milioane de români s-au trezit peste noapte fără locuri de muncă, în șomaj tehnic sau cu venituri mult mai mici, din cauza pandemiei de Covid-19.

În aceste condiții, mulți au început să se întrebe câți bani ar trebui să ai puși deoparte pentru o astfel de situație neprevăzută, dar și cum pot fi strânși acești bani.

Despre toate acestea ne vorbește Nicoleta Deliu Pășol, profesor de educație financiară, care a fost invitată Ștefanei Todică în prima ediție a emisiunii ”iBani”, difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro, în fiecare marți.

Luna aceasta se împlinește un an de când a început pandemia, care nu a lovit doar sistemul sanitar ci și economia. Milioane de români au rămas fără loc de muncă sau au avut veniturile scăzute. Imprevizibilul a venit și i-a lovit pe mulți, în contextul în care mai puțin de jumătate dintre români obișnuiesc să economisească.

Specialiștii ne sfătuiesc să punem bani deoparte chiar din momentul în care luăm salariul.

Citește și
Institutele de cercetare din România supraviețuiesc cu greu. Cum se finanțează și ce proiecte au
Institutele de cercetare din România supraviețuiesc cu greu. Cum se finanțează și ce proiecte au

Nicoleta Deliu Pășol, profesor de educație financiară: ”20% din salariu ar trebui pus în zona de economii, 50% pe nevoi, lucrurile care te ajută să supraviețuiești: casă, mâncare și 30% e zona de dorințe, pentru că avem nevoie să ne satisfacem și dorințele. Teoria spune că ar trebui să ai puși deoparte undeva între 3 și 6 salarii. Dar evident că fiecare dintre le așază în funcție de propriul lui context. Apropo de ce ai nevoie de fondul acesta de urgențe, pentru că toată lumea discuta tot timpul numai de lucruri neplăcute: Doamne ferește te îmbolnăvești, Doamne ferește, rămâi fără job și în ultimul an de zile din păcate s-a întâmplat de multe ori. Doar că lucrurile se pot întâmplă și în partea cealaltă. Și exemplul meu preferat este de acum șapte ani, a trebuit să merg într-o vară la 13 nunți.”

Mai multe explicații și sfaturi despre finanțele personale aflați marți, pe www.stirileprotv.ro, în emisiunea ”iBani”, realizată de Ștefana Todică.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult