De ce pot fi mai scumpe produsele românești. „A cumpăra un produs românesc înseamnă a-ți ajuta vecinul”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Rețetele românești sunt delicioase, știm cu toții, însă și prețurile pot fi mai mari. De ce și cum pot ajunge producătorii la prețuri mai convenabile a explicat Călin Costinaș, directorul general adjunct al unui lanț de supermarketuri, la emisiunea iBani prezentată de Ștefana Todică.
Călin Costinaș: „Se caută din ce în ce mai mult produse românești și ne bucură lucrul acesta. Nu întotdeauna sunt mai scumpe, unele sunt mai scumpe, anumite categorii. (...) Este o producție mică, în general, și discutăm foarte mult de materia primă, adică în cazul lactatelor problema majoră este lipsa laptelui. Nu cred că au fost încurajați producătorii, fermierii și există o diferență mare între cerere și ofertă pe zona de lapte. Când laptele nu este, când e mai puțin decât e cererea, înseamnă că prețul se duce în sus. Avem o inflație mare la produsele lactate, pe care nu am mai întâlnit-o”.
Ce pot face producătorii pentru a ajunge la prețuri mai convenabile“Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să transmitem o realitate, avem tendința să găsim alți vinovați: când e Guvernul, când se fac jocuri internaționale, și nu ne uităm că atât timp cât încercăm să căutăm vina în alte parte și nu ne uităm că putem noi să facem ceva greșit, nu putem să schimbăm. În zona de legume și fructe, dacă nu vor exista asocieri, dacă nu vor exista centre de colectare, sortări de produse, nu există posibilitatea să fie competitivi”, a mai spus acesta.
De ce să alegem produse româneștiCălin Costinaș: „Sunt mai sănătoase, mai legate cu obișnuințele noastre. O țară care importă va deveni o țară săracă. A cumpăra un produs românesc înseamnă a-ți ajuta vecinul. Dacă vecinul o duce bine și tu o vei duce bine. Este cumva și o investiție emoțională, e una logică, e o investiție sănătoasă, pentru că știm că la nivel global există trendul acesta de produse locale care devin mai sănătoase. Un produs pe care nu trebuie să îl transporți mii de kilometri are mai puțini conservanți, mai puține soluții pe legume și fructe. Sigur că în criza actuală probabil sunt mulți care și-ar dori, dar nu își pot permite, dar cred că măcar cei care își permit trebuie să înțeleagă că declarația de patriotism se face atunci când cumpărăm, (...) când pun mâna pe un produs românesc și știu că în spate înseamnă familie, înseamnă business-uri.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare , alimente , produse romanesti , mancare tradiționala
Dată publicare: 14-11-2022 10:47