Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce au crescut chiriile, chiar și cu 20 la sută. Expert: în viitor, tot mai mulți români vor prefera să stea în chirie

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce numărul locuințelor vândute a fost în scădere în primele luni ale anului, nivelul chiriilor a tot crescut. În unele orașe, prețul cerut de proprietari este și cu 20% mai mare, față de anul trecut.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Constanța, unde una dintre cauzele principale este ajutorul acordat de Guvern celor care își închiriază locuințele refugiaților ucraineni.

“În Constanța vedem creșteri mai mari, pentru că acestea se datorează și celor din Ucraina care au venit și care beneficiază de acest ajutor de la Guvern, și mulți dintre ei s-au oprit deja în Constanța”, a explicat consultantul imobiliar Andreea Comșa, invitata Ștefanei Todică la emisiunea iBani.

De ce cresc chiriile

Dincolo de aceste ajutoare, cel mai mult au cântărit, însă, contextul economic și majorarea dobânzilor la credite, spun specialiștii. Mulți dintre românii care ar fi vrut să cumpere un apartament nu s-au mai încadrat pentru un împrumut sau au amânat decizia, din cauza dobânzilor tot mai mari de la bănci.

În ceea ce privește evoluția pieței chiriilor, și cererea, dar și oferta de apartamente pentru închiriat ar urma să crească în următorii ani.

Citește și
imobiliare, chirie
Românii își reevaluează opțiunile locative și prioritizează chiriile în locul achizițiilor

Andreea Comșa: “Eu cred că piața chiriilor oricum va evolua, în sensul în care, în momentul de față, studiile arată că avem undeva la 15% din locuitorii din mari marile orașe care stau cu chirie și nu au cumpărat apartamente.

Estimările sunt că în următorii cinci ani va crește de la 15 la 25%. Prin urmare, acest apetit de a sta în chirie înseamnă că ne apropiem de niște trenduri din Occident.

În Praga și în Varșovia, de exemplu, avem peste 10-20.000 de locuințe dedicate închirierii. Noi în București avem, în acest moment, 1000 de locuințe dedicate închirierii, și estimăm că o să se ajungă la patru mii în următorii ani.”

Cum ar putea evolua prețurile, pentru locuințele dedicate închirierii, puteți vedea în materialul video.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult